NOS Nieuws

Wekdienst 5/11: CDA-congres in Nijkerk • milieuprotest op Schiphol

Goedemorgen! In Nijkerk komt het CDA bijeen voor een congres en op Schiphol demonstreren milieuorganisaties tegen de luchtvaart.

Eerst het weer: de dag begint met veel ruimte voor de zon. Pas later op de dag neemt de bewolking toe. Mogelijk valt vanmiddag langs de westkust wat regen. De zuidwestenwind waait zwak tot matig en het kwik stijgt naar 12 tot 13 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het CDA houdt een congres in Nijkerk. Het zal daar onder andere gaan over de stikstofaanpak van het kabinet en wat dat voor de boeren betekent.
  • Op Schiphol demonstreren milieuorganisaties tegen de luchtvaart. De actievoerders willen dat Schiphol meer bijdraagt om de uitstoot van CO2 te verminderen.
  • In het Poolse Jablonna komen voormalige Doemaleden en andere figuren uit de Russische oppositie bijeen om na te denken over een toekomstig Rusland zonder Poetin.

Wat heb je gemist?

Twaalf gemeenten hebben voor de jaarwisseling een algeheel verbod op het afsteken van vuurwerk afgekondigd. Twee gemeenten stellen zo'n verbod volgend jaar in, blijkt uit een rondvraag van de NOS onder 223 gemeenten.

De afgelopen twee jaarwisselingen was het afsteken van vuurwerk in het hele land verboden vanwege corona. Dit jaar gelden de in 2020 afgesproken regels weer. Dat wil zeggen alleen sier- en geen knalvuurwerk. Twaalf gemeenten vinden die regels niet ver genoeg gaan en kondigen daarom een algeheel verbod op vuurwerk af.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Nederland, Duitsland, Polen en de Verenigde Staten zijn begonnen aan de grootschalige internationale oefening Falcon Autumn. De oefening in verschillende delen van ons land duurt nog tot 18 november. In een weiland in Drenthe werd gisteren een oorlogssituatie nagespeeld:

Falcon Autumn begonnen: grootschalige militaire oefening door heel Nederland

Fijne zaterdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl