De Nederlandse ambassade in Moskou
NOS NieuwsAangepast

Moskou: 'onvriendelijke actie' van Britten in Den Haag, Nederlandse ambassadeur ontboden

Rusland heeft de Nederlandse ambassadeur op het matje geroepen. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de Britse geheime dienst in Den Haag een Russische diplomaat heeft proberen te ronselen.

In een verklaring stelt Rusland dat Nederland moet voorkomen dat met Nederland bevriende landen als Groot-Brittannië zulke "onvriendelijke" acties ondernemen. Nederland moet zich er ook zelf van onthouden, benadrukt het ministerie. "De autoriteiten roepen dergelijke illegale acties niet alleen geen halt toe, maar nemen er zelf ook aan deel."

Tijdens het gesprek met de ambassadeur is volgens RIA Novosti benadrukt dat "dergelijke provocerende acties onaanvaardbaar" zijn en in strijd zijn met internationale verdragen. Volgens de Russen zijn er de afgelopen jaren meer van "dergelijke provocaties" geweest.

Russische spionnen

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat de ambassadeur in Rusland is ontboden. "De reden van Rusland hiervoor was een zaak die betrekking heeft op het werk van inlichtingendiensten, het personeel van de Russische ambassade, en Nederlandse mediaberichten over Russische spionnen in Nederland", laat een woordvoerder weten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl