In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

As van opa stiekem uitgestrooid in De Kuip: 'Feyenoord bepaalde zijn leven'

In De Kuip in Rotterdam heeft een man stiekem as uitgestrooid van zijn overleden opa. Hij deed dat tijdens een rondleiding in het stadion. "Het is mooi dat hij daar nu ligt", zegt zijn kleinzoon Bart.

Barts grootvader was zijn leven lang fan van Feyenoord. "Opa kwam al sinds 1957 in De Kuip en heeft jarenlang een seizoenkaart gehad", vertelt zijn kleinzoon aan Omroep West. "Hij heeft daar alles meegemaakt, zoals de gloriejaren met Coen Moulijn en de wereldbeker. Feyenoord bepaalde zijn leven."

De Westlander vertelt dat zijn opa zich zo kon opwinden over zijn club, dat hij een aantal jaar voor zijn overlijden van de dokter het advies kreeg om niet meer naar de wedstrijden te kijken. "Hij kreeg hartproblemen en daarna een pacemaker. Het was beter voor zijn gezondheid."

Toen we met de groep en een gids in de perskamer stonden, drukte mijn oom een zakje in mijn handen: doe jij het maar. Er viel al meteen een klein beetje as uit, dus opa ligt nu ook in de perskamer.

Bart

Toen zijn opa begin vorig jaar op 83-jarige leeftijd overleed, besloot de familie zijn as uit te strooien op plekken die belangrijk waren in zijn leven. "Hij ligt op de pier in Hoek van Holland, in Engeland en ook in Overloon, daar namen opa en oma de kleinkinderen altijd mee naartoe op vakantie", memoreert Bart. Maar één plek ontbrak nog: het gras van De Kuip.

Toen Bart en zijn oom eerder deze maand voor een rondleiding in het stadion waren, deed zich de kans voor. "Toen we met de groep en een gids in de perskamer stonden, drukte mijn oom een zakje in mijn handen: doe jij het maar", vertelt hij. "Er viel al meteen een klein beetje as uit, dus opa ligt nu ook in de perskamer."

Nadat de groep via de spelerstunnel was aangekomen bij het rand van het veld, besloot Bart dat dit het goede moment was. Terwijl de gids een vraag van iemand beantwoordde en daarbij de andere kant op keek, reikte hij over de borden rond het veld, en strooide daar de rest van de as uit. "Het kwam terecht op het stukje kunstgras langs het veld, dus niet binnen de lijnen. Maar het zal vast hartstikke illegaal zijn."

Bart noemt het zelf een mooie symbolische actie. "Opa was fel tegenstander van het nieuwe stadion voor Feyenoord, dat er nu ook niet komt. Dus kan hij er nog jaren liggen. Hij zou hebben gezegd: schitterend joh!"

Omroep West heeft Feyenoord om een reactie gevraagd, maar de club heeft daar tot nu toe nog niet op gereageerd. Overigens is er op de Zuiderbegraafplaats in Rotterdam een speciaal Feyenoordvak waar supporters begraven kunnen worden en waar as kan worden uitgestrooid of urnen kunnen worden bijgezet. Het vak is voorzien van lichtmasten die lijken op die van De Kuip.

Advertentie via Ster.nl