Effectief Utrecht laat aanvallend Heerenveen berooid achter

Bekijk de samenvatting van sc Heerenveen - FC Utrecht

Het publiek in het Abe Lenstra Stadion zag zaterdagavond tegen FC Utrecht een veel attractiever Heerenveen dan gewend, maar de drie punten gingen naar de bezoekers. FC Utrecht gaf de Friezen een lesje in effectiviteit: 1-2.

Op het saaie en verdedigende spel van Heerenveen was dit seizoen nogal eens kritiek. Tegen FC Utrecht gooide coach Kees van Wonderen het over een andere boeg. Hij begon zoals in de tweede helft van het laatste duel met FC Volendam (1-3 winst), met Anas Tahiri en Rami Al Hajj voor Syb van Ottele en Tibor Halilovic.

De wijzigingen betekenden ook een nieuw systeem met drie spitsen, met Al Hajj en Amin Sarr op de vleugels en Sydney van Hooijdonk centraal. En inderdaad, Heerenveen was een stuk leuker om naar te kijken dan in de voorgaande wedstrijden en bovendien een stuk gevaarlijker.

Barkas buigt allen voor Van Hooijdonk

De Friezen schoten in de eerste helft zeven keer op doel, het hoogste aantal voor de club in één helft van een eredivisieduel sinds 29 februari 2020, toen Heerenveen ook zeven keer op doel schoot in de eerste helft uit bij FC Twente (2-3 winst).

Sydney van Hooijdonk
    Heerenveen-Utrecht
    Modibo Sagnan viert de 1-2

Het was aan Vasilis Barkas te danken dat de Friezen niet al vroeg op voorsprong kwamen. De Griekse doelman stopte inzetten van Al Hajj, die onlangs in de KNVB-beker drie keer scoorde tegen Hoek, Sarr, weer Sarr en andermaal Al Hajj.

In de 33ste minuut was het raak: Van Hooijdonk kopte op aangeven van Mats Köhlert zijn zesde goal van het seizoen binnen. Tegen de veldverhouding in kwam FC Utrecht op slag van rust op gelijke hoogte. Anastasios Douvikas volleerde fraai de 1-1 tegen de touwen.

Sagnan matchwinner

In de tweede helft pakte Utrecht zelfs de voorspong in het Abe Lenstra Stadion. Ook de tweede kans, het tweede schot op doel van de Utrechters, werd een doelpunt. Na een afgeslagen corner veroverde Modibo Sagnan de bal, de Fransman dribbelde langs twee man en schoot vervolgens keihard raak.

In de slotfase had Barkas nog knappe reddingen in huis op een inzet van invaller Antoine Colassin, die werd afgefloten vanwege hands, en op een uithaal van Thom Haye. Zo hield Utrecht de voorsprong vast en won de ploeg van Henk Fraser met flink wat fortuin voor de tweede opeenvolgende keer.

Bekijk hieronder de reactie van sc Heerenveen-coach Kees van Wonderen en die van spits Sydney van Hooijdonk en FC Utrecht-aanvaller Anastasios Douvikas.

Van Wonderen ziet perspectief ondanks verlies: 'Bevredigend gevoel'