Studenten protesteerden in oktober omdat ze ook energietoeslag willen
NOS Nieuws

Al voor de energiecompensatie is uitgekeerd, wordt het geld gedoneerd

  • Leoni Schenk

    Binnenlandredacteur

  • Leoni Schenk

    Binnenlandredacteur

Op korte termijn krijgen alle huishoudens twee keer 190 euro als compensatie voor de gestegen energiekosten. Energieleveranciers moeten ervoor zorgen dat het bedrag bij hun klanten terechtkomt. Niet iedereen heeft het geld nodig of wil het zelfs hebben. Goededoelenorganisaties krijgen het bedrag nu al gedoneerd.

Hulporganisatie Kansfonds heeft een speciale actie op poten gezet waaraan mensen het compensatiebedrag kunnen doneren. En de donaties komen al binnen ook: "Je merkt dat deze actie echt aansluit bij de behoefte van mensen", zegt Regina Engels van Kansfonds.

Energieleverancier Vandebron heeft deze week zijn klanten geïnformeerd over de energiecompensatie en daarbij gesuggereerd het geld te doneren aan het Kansfonds, het Armoedefonds of de Voedselbank. "We hebben in korte tijd 72.000 euro binnengekregen", zegt Engels.

De meeste mensen doneren 190 euro, het bedrag van de compensatie. Ook het Armoedefonds en de Voedselbank hebben "tientallen donaties" ter hoogte van het bedrag van de compensatie gekregen, of het dubbele: 380 euro. Zelf doen ze geen oproep om te doneren. Het Armoedefonds noemt het "vooringenomen" om dat te doen. De Voedselbank verwacht dat mensen die willen doneren de weg weten te vinden naar de lokale voedselbank.

Vragen over doneren

Vandebron besloot om de suggesties in de klantenmail te zetten nadat meerdere klanten hadden gevraagd of de energieleverancier hun compensatie naar een andere klant, met een hoge rekening, kon overmaken. "Dat kunnen wij helaas niet doen en we voelden intern de behoefte om klanten wel te helpen. Daarom hebben we drie suggesties in onze mail gezet", reageert Vandebron.

Ook Vattenfall is van plan om in zijn mail aan klanten het Kansfonds te noemen. Het bedrijf geeft medewerkers ook de optie om intern via de stichting van Vattenfall hun energiecompensatie te doneren.

Kansfonds stelt het extra geld direct beschikbaar, via twintig partnerorganisaties in het eigen netwerk over heel het land, in een speciaal winterfonds. "Er is gekozen voor organisaties waarvan Kansfonds weet dat het geld direct goed terechtkomt. De eerste drie ton is al verdeeld. Dat zijn donaties aangevuld met geld dat wij zelf beschikbaar stellen", zegt Engels.

Een van die organisaties is het inloophuis Meester Geertshuis in Deventer. Voor mensen daar maakt het extra geld een groot verschil:

Dankzij donatie energiecompensatie worden mensen als Halima nu geholpen

Via het Meester Geertshuis kunnen mensen die acute hulp nodig hebben, leefgeld krijgen. "Dat kunnen wij ongeveer zes weken doen terwijl we mensen in die weken structureel uit de armoede helpen", zegt Marianne Kok, coördinator bij het huis. Leefgeld wordt bijvoorbeeld gegeven als bij een arm gezin met drie kinderen de wasmachine kapotgaat. "We laten gezinnen dan niet wachten en helpen acuut. Tegelijkertijd vragen we bijvoorbeeld bijzondere bijstand aan of helpen met een budgetcoach."

Aanmeldingen Energiebank groeien snel

Vattenfall noemt aan zijn klanten ook de mogelijkheid het geld te doneren aan de Energiebank. Volgens de voorzitter van de Energiebank, Barry Jansen, komen bij de lokale Energiebanken honderden aanmeldingen per week meer binnen sinds de energiecrisis.

De compensatie is mooi, maar er is meer sturing vanuit de overheid nodig voor een structurele oplossing voor energiearmoede.

Barry Jansen, voorzitter Energiebank

De Energiebank, die sinds 2015 bestaat, helpt mensen structureel de energiekosten te verlagen door te kijken waar hun huis kan worden geïsoleerd. Ook kan de Energiebank helpen bij het aanvragen van regelingen en het afsluiten van een goed energiecontract.

"De tegemoetkoming is harstikke mooi. Het is alleen geen structurele oplossing. Het kan allemaal een stuk gerichter. Er zijn echt voldoende middelen om te verduurzamen en energiezuiniger te worden. Verschillende gemeenten doen al veel, maar er moet meer sturing zijn vanuit de overheid", zegt Jansen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl