NOS Voetbal

Vizier Pasveer op Liverpool, niet op Oranje: 'Jullie zijn er meer mee bezig dan ik'

Na streekgenoot Sander Boschker is Remko Pasveer de oudste debutant in het Nederlands elftal. Sterker, de 38-jarige Tukker verdiende zijn kans met solide optredens bij Ajax en zette zijn sollicitatie bij Oranje kracht bij met twee clean sheets tegen Polen en Oekraïne.

Sinds zijn interlanddebuut voor Oranje incasseerde Pasveer al 15 tegengoals bij Ajax. "Natuurlijk is dat frustrerend", zegt de doelman in aanloop naar het Champions League-duel met Liverpool.

"Maar het is wel de realiteit. We zitten in een fase waarin het lastig is om op de nul te spelen. Hoe dat komt? We moeten de restverdediging beter neer zetten."

Codewoord Ajax in kraker met Liverpool in Champions League: restverdediging

Het is duidelijk. Het codewoord bij Ajax voor de Champions League-kraker tegen Liverpool: restverdediging. Maar wat betekent het nu precies?

"Als je goed bent aan de bal en je staat goed doorgesloten, dan is er weinig aan de hand", doceert Schreuder. "Dan mag er nog wel ruimte liggen, maar dan in de rug van onze verdediging. Er mogen geen spelers tussen de linies vrijkomen."

Meer dan bij het maken van doelpunten hebben trainers invloed op de wijze waarop zijn ploeg 'defensief staat'. "Ik vind dat je heel veel structuur moet hebben in de eerste 60, 70 meter van het veld", vervolgt Schreuder. "Dan moet heel duidelijk zijn wat de afspraken zijn en daar werken we elke dag aan. In de eindfase kunnen spelers op intuïtie spelen, dat is ook moeilijk te verdedigen. Dan mag je creatief zijn en moet je die creativiteit ook tonen."

Een belangrijke rol in de organisatie van die restverdediging is weggelegd voor doelman Pasveer. Maar hoe doe je dat in een kolkend stadion? "Je probeert via via jongens te bereiken", vertelt Pasveer.

"Na afloop zijn mijn stembanden kapot. Maar ook in een vol stadion kan ik de eerste verdediger bereiken en dan gaat het treintje werken. Vorig jaar zaten daar wat meer automatismen in. Martínez, Tagliafico en Mazraoui hadden meer gevoel met de speelstijl van Ajax. Maar zij hebben aan het begin ook niet dat niveau gehad. Deze jongens moeten ook wennen."

Ook Pasveer ontkwam niet aan de malaise, erkent de doelman. "Er zaten een paar goede wedstrijden bij. Maar ook wedstrijden waarin ik ballen had kunnen pakken die ik in een goede fase wel zou pakken. Ik hoop altijd dat ik niet de beste man van het veld ben, want dan doen we het goed."

Ajax traint daags voor het Champions League-duel met Liverpool.

Juist het weggeven van kansen is dit seizoen een probleem bij Ajax. Zo werd twee weken geleden de noodklok geluid na de tweede, zware nederlaag tegen Napoli. Tel daarbij op het puntenverlies in de eredivisie tegen Go Ahead Eagles en AZ en de crisis was compleet.

Twee weken later staat Ajax weer fier aan kop in de eredivisie en ontvangt het de nummer 8 van de Premier League na de 1-0 nederlaag tegen het gepromoveerde Nottingham Forest. Schreuder wil niets weten van een haperend Liverpool.

"Ze kunnen dit weekend met 1-6 winnen van Forest, dat is niet eens een gekke uitslag. Maar het gebeurt niet. Een week eerder winnen ze van City, ook geen slechte ploeg. Liverpool is gewoon een topclub in de Premier League. En die competitie is volgens mij een stukje sterker dan de eredivisie."

Pasveer wil niet te veel ballen

Op Anfield bleef Ajax lang in de wedstrijd tegen Liverpool, maar verloor uiteindelijk toch met 2-1. "We moeten meer lef tonen in het voetbal", vindt doelman Pasveer, die in Engeland uitblonk.

"We speelden te veel lange ballen en te veel terug naar mij. Dat is niet goed, want daarom ben ik ook keeper geworden. We moeten meer chemie krijgen tussen spelers en durven onder de druk uit te voetballen. Dan ga je domineren en wedstrijden naar je hand zetten."

Remko Pasveer organiseert zijn verdediging in het uitduel met Liverpool.

Dat zal nodig zijn, want na drie nederlagen op rij lijkt de rol van Ajax in de Champions League uitgespeeld. "We moeten gewoon winnen, met twee doelpunten verschil", rekent Schreuder voor. "Dan hebben we nog een kans. We moeten uitstralen dat het mogelijk is. Met gezonde bravoure en agressie."

Haller terug op De Toekomst

Oplettende volgers zagen vanochtend Sébastien Haller oefeningen doen op het trainingsveld van De Toekomst. Bij de Ivoriaanse spits, vorig jaar topscorer van Ajax in de Champions League, werd na zijn transfer naar Borussia Dortmund teelbalkanker geconstateerd.

Inmiddels is Haller op de weg terug na een operatie en chemobehandelingen. Schreuder licht toe: "Sebastién revalideert hier een paar dagen en vroeg of hij hier kon trainen. Het is prachtig dat hij even hier kon zijn om te werken aan zijn herstel."

Bijzondere gast op het trainingsveld van Ajax: 'Haller vroeg of hij hier kon trainen'

"Hij speelt morgen bij ons", grapte Pasveer, die even daarvoor ook het belang van de spits vorig seizoen bij standaardsituaties schetste. "Haller kopte heel veel weg, die voelde dat heel goed aan. Nu staat daar Brian Brobbey of Edson Álvarez, die hebben dat misschien wat minder."

Ook bondscoach Louis van Gaal zal met bijzondere interesse kijken naar de organisatorische kwaliteiten en de reflexen van de doelman. Van een examen wil Pasveer niets weten. "Ik ben niet bezig met Qatar nu. Ik ben met Ajax bezig", lacht Pasveer. "Geloof mij maar, jullie zijn er meer mee bezig dan ik."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl