NOS NieuwsAangepast

Groep verdachten vervolgd voor reeks gewelddadige woningovervallen 

Het Openbaar Ministerie in Noord-Holland houdt een groep verdachten in wisselende samenstelling verantwoordelijk voor zeven gewelddadige gewapende overvallen in West-Friesland, Alkmaar en het Gelderse Dreumel, waaronder een woninginbraak met dodelijke afloop.

In de zaak staan zeven mensen terecht in de leeftijd van 26 tot 39 jaar, maakte het OM bekend. Ze komen uit Alkmaar, Heerhugowaard, Noord-Scharwoude, Opmeer, Obdam en twee uit Rotterdam. De politie deed een lang en "zeer intensief" onderzoek, schrijft NH Nieuws. Door alle onderzoeken de komende weken samen te voegen, creëert het OM één grote strafzaak.

Een van de woninginbraken had een fatale afloop. In Berkhout, bij Hoorn, werd in juni vorig jaar de 72-jarige bewoner Sjaak Groot doodgeschoten.

In meer zaken werd een vuurwapen gebruikt en raakten bewoners gewond. Zo werd een maand na de fatale beroving in Noord-Scharwoude eveneens het vuur geopend op een bewoner. Dat slachtoffer werd geraakt in de borst, maar overleefde het. Iets soortgelijks gebeurde met een bewoner van een huis in Avenhorn.

Overige zaken

Daarnaast gaat het om een gewapende woningoverval twee jaar geleden in De Goorn, een gewapende overval op een tankstation in Nieuwe Niedorp, een gewapende woningoverval in Dreumel waarbij een auto werd gestolen en een gewapende woningoverval in Heerhugowaard.

Bij die laatste overval werden de bewoners aan hun bed vastgebonden en mishandeld. De overvallers gingen ervandoor met een onbekend geldbedrag en de auto van de familie. "De slachtoffers waanden zich veilig, thuis slapend in hun eigen bed, maar werden in het holst van de nacht in hun huis overvallen, vastgebonden, toegetakeld en beroofd van waardevolle bezittingen", vat het OM de reeks misdaden samen.

Morgen is in de rechtbank in Alkmaar een inleidende zitting met drie van de verdachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl