John Lilipaly bij zijn beëdiging in 1986
NOS Nieuws

Oud-PvdA-Kamerlid John Lilipaly (79) overleden

John Lilipaly, die tussen 1986 en 1998 voor de PvdA in de Tweede Kamer zat, is overleden. Dat meldt partijgenoot Lodewijk Asscher, die zijn nabestaanden sterkte wenst. Lilipaly was het eerste Kamerlid van Molukse afkomst en zette zich jarenlang in voor integratie en het onderwijs. Hij was 79 jaar.

Lilypaly werd in 1943 geboren in Ihamahu op het Molukse eiland Saparua en kwam op 5-jarige leeftijd naar Nederland. Hij stond na zijn opleiding aan de pedagogische academie voor de klas op een lagere school en doceerde later zelf aan de academie. Daarna werkte hij jaren op het ministerie van Onderwijs, waar hij uiteindelijk onderwijsinspecteur was, een baan die hij in 1986 verruilde voor het Kamerlidmaatschap. Kort daarvoor was hij van de PPR overgestapt naar de PvdA.

Als zoon van een KNIL-militair die bovendien dagelijks vanuit Vlissingen naar het ministerie in Den Haag moest reizen, was hij na de treinkapingen bij Wijster en De Punt in 1977 uitvoerig geconfronteerd met vooroordelen en racisme. In 1987 memoreerde hij in gesprek met het Nieuwsblad van het Noorden dat hij daar nog weleens mee werd geconfronteerd in de trein. "U gaat zeker kapen?", had een medereiziger hem toegebeten.

'Kamer moet bevolking weerspiegelen'

Het onderwijs, een pad waar hij naar eigen zeggen op was beland omdat zijn vader weigerde om hem te steunen bij een carrière als profvoetballer, was volgens hem het belangrijkste middel tegen racisme en integratieproblematiek. Het onderwijs was dan ook het onderwerp waar hij als Kamerlid voor de PvdA het woord over voerde. "Het enige dat je kunt doen is gekleurde mensen weerbaar maken", vond hij destijds. "Dat moet beginnen bij het onderwijs, daar zitten de wortels."

Hoewel Nederland de Molukse gemeenschap decennialang kil behandelde, en hij juist door zich daartegen uit te spreken zijn entree had gemaakt in de Nederlandse politiek als vicevoorzitter van het Inspraakorgaan Welzijn Molukkers, zei hij kort na zijn aantreden als Kamerlid dat hij niet lang bij de geschiedenis wilde blijven stilstaan. "Integendeel, we moeten verder als volk."

Daarbij zei hij, destijds als enige Kamerlid van kleur, dat het parlement de samenstelling van de bevolking moet weerspiegelen en dat hij daaraan kon bijdragen. Hij bleef zich dan ook in de Kamer jarenlang hard maken voor etnische minderheden, het onderwijs en - als Zeeuw die ook het woord voor zijn partij voerde over onder meer de Oosterschelde - verbetering van de waterkwaliteit.

John Lilipaly was ook de vader van Carolijn Lilipaly, presentatrice bij onder meer MTV, NOS en CNBC Europe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl