Het Utrecht van Fraser stuit opmars Sparta, de oude club van Fraser

Bekijk de samenvatting van FC Utrecht - Sparta Rotterdam

Met de beste seizoenstart sinds 1991 en de zesde plaats na tien speelrondes in de eredivisie mocht Sparta Rotterdam niet klagen dit seizoen. FC Utrecht was juist moeizaam aan het seizoen begonnen. In de Galgenwaard werd gebroken met beide trends. Utrecht versloeg Sparta met 3-1.

Utrecht-trainer Henk Fraser was de afgelopen vier jaar hoofdcoach van Sparta en stapte vorig seizoen vier speelrondes voor het einde op. De Rotterdamse club stond op dat moment laatste, maar handhaafde zich onder opvolger Maurice Steijn alsnog. Met Steijn bleef Sparta ook dit seizoen goed presteren.

Voor Fraser zou een nederlaag tegen zijn oude club dan ook een hard gelag geweest zijn. Zo ver kwam het niet. Sparta zag middenveldstrateeg Jonathan de Guzman in de warming-up afhaken en liet weliswaar lang het betere veldspel zien, maar maar moest de punten aan Utrecht laten.

Vroege goal Redan

Daishawn Redan maakte al vroeg de openingsgoal voor de thuisploeg. De spits kopte een knappe voorzet van Taylor Booth bij de tweede paal in het doel. In het vervolg van de tweede helft vielen er kansen te noteren aan beide kanten.

• ANP
    Daishawn Redan viert zijn treffer met Sean Klaiber.
    Tasos Douvikas ziet zijn inzet tegen de paal belanden.
    Tasos Douvikas viert zijn treffer tegen Sparta.

Na een voorzet van Sven Mijnans kon Tobias Lauritsen de gelijkmaker bij de tweede paal binnen koppen, op soortgelijke wijze als Redan deed namens Utrecht, maar gehinderd door Utrecht-aanvoerder Mark van der Maarel kopte de Noor naast.

Aan de andere kant had Anastasios Douvikas pech: de Griek raakte de paal. Sparta-doelman Nick Olij had op inzetten van Luuk Brouwers en opnieuw Douvikas bovendien twee geweldige reddingen in huis. Op slag van rust was Utrecht-keeper Vasilis Barkas kansloos op een knal via de onderkant van de lat van Mijnans, maar vanwege hands van Lauritsen werd die Sparta-goal afgekeurd.

Vroege goal Douvikas

Evenals in de eerste helft sloeg Utrecht vroeg toe in de tweede helft. Na een indraaiende corner van Booth kopte Douvikas raak. Met een schot van afstand maakte Sean Klaiber er in de slotfase 3-0 van. Doelman Olij zag het schot niet aankomen, maakte een merkwaardige beweging met zijn arm en de bal verdween in het doel.

Joshua Kitolano maakte de Spartaanse eretreffer en daar bleef het bij in de Galgenwaard. Zonder te overtuigen pakte Frasers Utrecht, na twee nederlagen tegen AZ (1-2) en PSV (6-1), de zege.

Sparta, dat voor het laatst won van Utrecht in 2008, blijft ondanks de eerste nederlaag sinds 11 september tegen Feyenoord (3-0) keurig zesde in de eredivisie. Utrecht nadert Sparta tot op twee punten en staat op de zevende plaats.