NOS NieuwsAangepast

Hoge Chinese diplomaat betrokken bij rel, Lagerhuis roept op tot actie

Bij het geweld rond het Chinese consulaat in Manchester, afgelopen zondag, was de consul-generaal Zheng Xiyuan betrokken. De Britse minister van Buitenlandse Zaken noemt het geweld onacceptabel en beraadt zich op verdere stappen.

Bij een vreedzaam protest afgelopen zondag tegen president Xi trok de diplomaat Zheng Xiyuan spandoeken omver. Daarop vielen enkele mannen, die herkend zouden zijn als leden van de Chinese Communistische Partij (CCP), de Hongkong-betogers aan.

Een korte, hevige vechtpartij volgde, precies op de grens van het consulaat en de openbare ruimte. Op beelden in handen van de BBC is te zien hoe Zheng Xiyuan aan de vechtpartij deelneemt en vervolgens toekijkt hoe een man het terrein op wordt getrokken en in elkaar geslagen.

Die man werd zo toegetakeld dat de Britse politie het consulaatterrein betrad om hem weg te halen. Het consulaat is Brits grondgebied, maar mag niet zonder toestemming worden betreden. De man werd later naar het ziekenhuis gebracht.

De beelden van de rel bij het consulaat:

Demonstrant in elkaar geslagen bij Chinees consulaat in Manchester

In het Britse Lagerhuis gaan nu stemmen op om de consul-generaal tot ongewenst persoon te verklaren en leden van de CCP te vervolgen of deze week nog uit te zetten.

"We kunnen niet toestaan dat China het beleid van geweld tegen protesten en de vrijheid van meningsuiting hier importeert", stelt Alicia Kearns van de Conservatieve Partij. "Mensen uit Hongkong die hier hun toevlucht zoeken kunnen nu niet vrijuit protesteren en het is onze taak om te zorgen dat ze dat wel kunnen."

Zowel leden van oppositiepartij Labour als de regerende Conservatieve Partij roepen op tot uitzetting van Zheng. Labour-lid Andrew Gwynne: "Had dit in Hongkong plaatsgevonden bij het Britse consulaat, dan zou de Britse regering woedend gereageerd hebben."

Een Chinese woordvoerder stelt juist dat mensen illegaal het consulaat hadden betreden. De Britse minister van Buitenlandse Zaken heeft de Chinese gedeputeerde van de ambassadeur inmiddels op het matje geroepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl