NAM vervolgd voor injecteren afvalwater in Groningse bodem
Het Openbaar Ministerie gaat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) vervolgen voor het injecteren van vervuild afvalwater in het gasveld bij het Groningse Borgsweer. De NAM wordt ervan verdacht stoffen aan het afvalwater te hebben toegevoegd zonder dat ze een vergunning hebben om die stoffen te lozen.
Om welke stoffen het precies gaat kan het OM nog niet zeggen. Eén van die stoffen is mogelijk kwik, aldus het OM. Dat zit in afvalwater dat afkomstig is van aardgasraffinage in de Noordzee, waar de NAM naar gas boort.
Volgens het OM is er sprake van een milieudelict, omdat mogelijk gevaarlijke stoffen zonder toestemming in de bodem terechtkomen. De NAM zou die stoffen de laatste twaalf jaar bij Borgsweer hebben geloosd.
Onduidelijkheid over gevaar
Het OM zegt vooralsnog geen aanwijzingen te hebben dat het injecteren van afvalwater gevaar oplevert voor mens en milieu en/of dat deze manier van lozen het risico op aardbevingen vergroot.
De zaak kwam aan het licht na een uitgebreid onderzoek door de politie, de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Het OM wil de zaak volgend jaar voor de rechter brengen. De NAM is van plan om in 2023 afvalwater in de Twentse bodem te gaan pompen.
De NAM betreurt het dat er een strafrechtelijk onderzoek is ingesteld, en zegt pas later inhoudelijk te kunnen reageren op het besluit van het OM.