Lange rijen bij een benzinestation bij Lyon
NOS Nieuws

'Brandstofacties' gaan tot zeker woensdag door, zegt vakbond

De Franse vakbond CGT is niet akkoord met het aanbod van TotalEnergies om rond de tafel te gaan en zegt dat de 'brandstofacties' zeker tot woensdag doorgaan. De acties vallen samen met stakingen bij twee raffinaderijen van ExxonMobil, waardoor een derde van de Franse pompstations inmiddels zonder brandstof zit.

Volgens vakbond CGT is er sprake van chantage door het olie- en gasconcern. ExxonMobil had namelijk aangeboden de jaarlijkse loononderhandelingen eerder te laten plaatsvinden, op voorwaarde dat CGT zou stoppen met staken.

Intussen neemt de druk op de regering van president Macron om in te grijpen toe. Macron zei vandaag bij een bezoek in Mayenne, in het westen van het land, dat hij hoopt dat de kwestie snel wordt opgelost. "Blokkeren is geen manier om te onderhandelen."

De regering heeft eerder geprobeerd druk uit te oefenen op de stakers, maar dat heeft niet tot resultaat geleid.

"Ik zoek al drie dagen naar benzine", vertelt een man bij een tankstation in Frankrijk:

Lange files voor Franse tankstations: 'Ik zoek al drie dagen naar benzine'

Gisteren bood TotalEnergies aan om te onderhandelen over de salarissen van het personeel. Daarmee groeide de hoop op een einde aan de acties. Maar de CGT heeft het aanbod dus van de hand gewezen.

De vakbond wil dat de lonen met 10 procent worden verhoogd en verwijst naar de miljardenwinst die TotalEnergies in het eerste kwartaal van dit jaar boekte. Op de beurs in Parijs verloor het concern vandaag dik 2 procent.

Inmiddels zijn reserves diesel vrijgegeven om te voorkomen dat de voedselproductie in gevaar komt. Suikerbietproducenten hadden gewaarschuwd voor problemen in de voedselketen als de bieten niet van het land worden gehaald en worden verwerkt.

ANWB: met volle tank de grens over

Vanochtend meldde de ANWB dat afgelopen weekend in totaal zo'n honderd meldingen binnenkwamen van gestrande Nederlanders in Frankrijk.

Het gros van de tankstations langs de Franse snelwegen heeft inmiddels geen brandstof meer, waarschuwt de ANWB. De dienst adviseert reizigers dan ook om te tanken in bijvoorbeeld Luxemburg of België en met een volle tank de grens over te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl