Aardbeving van 3,1 in provincie Groningen, zwaarste in bijna een jaar
In het Groningse gaswinningsgebied is vannacht een aardbeving geweest. De beving had volgens het KNMI een kracht van 3,1. Het instituut registreerde de aardbeving bij het dorp Wirdum, tussen Loppersum en Appingedam.
Het is de krachtigste aardbeving in het gebied in bijna elf maanden. Op 16 november vorig jaar was er een beving van 3,2 met als epicentrum Garrelsweer.
Of er schade is door de nieuwe beving is nog onbekend, maar KNMI-seismoloog Läslo Evers verwacht van wel. "Heel veel mensen hebben dit gevoeld", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Dit was echt wel een zware beving."
"Om 04.17 uur schudde en kraakte het hele huis", zegt een inwoner van Appingedam tegen RTV Noord. Een vrouw uit Loppersum "zat rechtop in bed". Ook in Beijum "ging het bed goed heen en weer", zegt een van de inwoners. "Het huis kraakte ook."
Burgemeester Ben Visser van de gemeente Eemsdelta zegt dat de beving "grote impact" heeft:
"Groningers zijn helaas gewend aan aardbevingen, het is een soort tweede natuur", zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio tegen het ANP. De Veiligheidsregio spreekt van een hele grote knal. "Mensen zullen bij daglicht een rondje om het huis maken om schade te inventariseren. In de loop van de dag en het weekend zullen er naar verwachting meldingen binnenkomen."
Op sociale media melden mensen uit onder meer de stad Groningen, Appingedam, Delfzijl en Hoogezand dat ze de beving gevoeld hebben.
Twee weken geleden was er in het gaswinningsgebied ook al een aardbeving. Die was bij Uithuizen en had een kracht van 2,7. Die van vandaag hoort volgens het KNMI bij de tien krachtigste.
Geen natuurlijke oorzaak
Volgens het KNMI is sprake van een zogeheten 'geïnduceerde aardbeving'. Dat betekent dat er geen natuurlijke oorzaak is.
Volgens het KNMI zat de aardbeving op een diepte van drie kilometer, al is het volgens het instituut uitermate lastig dat getal met zekerheid vast te stellen. Een diepte van drie kilometer is voor aardbevingen ondiep en daardoor is de impact groter; natuurlijke aardbevingen komen juist vaak voor op dieptes vanaf 10 kilometer.
Gaswinning afgebouwd
Vanwege de aardbevingen is de gaswinning in Groningen de laatste jaren afgebouwd. Wel blijven de elf Groningse gasputten op de zogeheten waakvlam. Dat betekent dat er in dit gasjaar 2,8 miljard kubieke meter gas gewonnen wordt. Dat is nodig om de systemen draaiend te houden.
Staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw) zei eind september dat het te gevaarlijk is om weer meer te gaan winnen in Groningen.
Op dit moment loopt er naar de gaswinning een parlementaire enquête. Volgende week moeten premier Rutte en vicepremier Hoekstra verschijnen voor de onderzoekscommissie.
Waardoor die aardbevingen ontstaan, legt NOS op 3 in deze video uit: