Aantal comazuipers blijft toenemen
Zeker 684 jongeren zijn vorig jaar met acute alcoholvergiftiging opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een toename van 37 procent, blijkt uit cijfers van de gezamenlijke kinderartsen.
Het aantal zogenoemde comazuipers stijgt al jaren. In 2007 werden er 297 alcoholvergiftigingen bij jongeren gemeld, in 2008 waren dat er 337 en in 2009 betrof het 500 kinderen. De cijfers staan in het rapport 'Alcoholintoxicaties bij jongeren in Nederland' (.pdf) dat vandaag is gepresenteerd.
"Zeer verontrustend", noemt kinderarts Nico van der Lely, een van de samenstellers van het rapport, de toename. Hij behandelt deze jongeren op de alcoholpoli van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. "Onlangs werd een jongen opgenomen die dronken in de sloot was gevallen. Levensgevaarlijk. Naast het feit dat de lichaamstemperatuur kan dalen met kans op hartritmestoornissen, bestaat er een reëel gevaar van verdrinking."
Niet alleen probleemjongeren
Opvallend is volgens de onderzoekers dat het in de meeste gevallen gaat om jongeren van Nederlandse afkomst, die niet vallen onder de categorie probleemjongeren. Gemiddeld zijn de jongeren ruim 15 jaar en hebben ze 1,81 promille alcohol in hun bloed. Het zijn net zo vaak jongens als meisjes en van alle opleidingsniveaus.
Gemiddeld liggen de 'comazuipers' drie uur in coma, maar er was vorig jaar een uitschieter van 48 uur. Een op de tien jongeren belandt op de intensive care.
Onderschatting
De kinderartsen zeggen dat jongeren ondanks alle campagnes nog steeds graag met alcohol experimenteren en dat ze veel te gemakkelijk aan drank kunnen komen.
De cijfers zijn een onderschatting van het werkelijke aantal 'comazuipers'. Niet meegenomen zijn de jongeren die door een huisarts zijn behandeld voor alcoholvergiftiging en de jongeren die in het ziekenhuis door een andere arts dan een kinderarts zijn behandeld.