Merel Freriks scoort tegen Denemarken

Handbalsters beginnen oefencampagne voor EK uitstekend met ruime zege op Denemarken

De Nederlandse handbalsters zijn de oefencampagne voor het EK in november uitstekend begonnen. In Aarhus leverde een oefenduel met Denemarken, de nummer drie van het laatste WK, een ruime 30-22 overwinning op.

De wedstrijd was een onderdeel van de zogeheten Golden League, een oefentoernooi dat is georganiseerd door de bonden van Denemarken, Noorwegen en Nederland. Ook Zwitserland doet mee aan de Golden League.

Bondscoach Per Johansson miste een handvol bepalende spelers. Danick Snelder, Larissa Nusser, Dione Housheer en Harma van Kreij zijn geblesseerd, Lois Abbingh is onlangs moeder geworden en Tess Wester is zwanger. Daartegenover stond wel de rentree van Estavana Polman na langdurig blessureleed.

Fris en fruitig

Ondanks de afwezigen kwam Oranje uitermate fris en fruitig voor de dag. In de beginfase golfde het spel nog op en neer, maar na de 4-4 nam Nederland rap afstand. Eerst naar 8-4 en uiteindelijk naar een ruststand van 18-9.

Bondscoach Per Johansson geeft instructies tijdens het duel met Denemarken

Verdedigend had Nederland zijn zaakjes prima op orde en Yara ten Holte toonde zich onder de lat een uitstekende vervangster van Wester. In de aanval was Oranje met name voor rust snel en efficiënt. Bondscoach Johansson keek tevreden toe en deelde tijdens de time-outs al geregeld complimenten uit.

In de tweede helft waren beide ploegen meer in evenwicht en in de slotfase oogde Nederland minder geconcentreerd. De zege kwam echter geen moment in gevaar. Polman, die weer helemaal fit is maar nog wel ritme wil opdoen, kon terugkijken op een prima rentree, met twee doelpunten.

Zaterdag speelt Nederland zijn tweede wedstrijd in de Golden League. Dan is Noorwegen de tegenstander. Zondag volgt nog een duel met Zwitserland.