Golven teisteren de kust in de buurt van Halifax
NOS Nieuws

Fiona nu zware storm, treft oostkust Canada

Orkaan Fiona, die inmiddels is afgeschaald tot een zware storm, heeft de oostkust van Canada bereikt. Door het noodweer zitten een half miljoen huishoudens in de provincies Nova Scotia en Prince Edward Island zonder stroom.

Fiona veroorzaakt met windsnelheden tot bijna 140 kilometer per uur en hevige regenval nog altijd veel overlast. Canadese media melden dat bomen en elektriciteitsmasten zijn omgevallen.

De autoriteiten hebben inwoners van de getroffen provincies opgedragen om te schuilen voor het noodweer. Er gelden waarschuwingen voor overstromingen en extreem hoge golven. De meteorologische dienst verwacht dat de storm pas morgen afzwakt.

De zware storm heeft gebouwen aan de kust het water in geslagen:

Canadese stad Halifax krijgt volle laag van storm Fiona

De twee belangrijkste luchtvaartmaatschappijen van het land hebben vluchten van en naar het oosten van Canada opgeschort. Premier Trudeau zou zaterdag naar Japan vliegen, maar heeft zijn reis uitgesteld. Hij gaat daarheen om de staatsbegrafenis van zijn oud-collega Shinzo Abe bij te wonen.

Doden in Caribisch gebied

Fiona raasde afgelopen week met orkaankracht over het Caribisch gebied. Op het Frans-Caribische eiland Guadeloupe werd een man dood aangetroffen nadat zijn huis was weggevaagd door overstromingen.

Puerto Rico kwam vrijwel volledig in het donker te zitten. Op het eiland vielen vier doden door de orkaan, nog eens drie overlijdens worden onderzocht.

Orkaan Fiona vervolgde een pad over het oosten van de Dominicaanse Republiek, waar ook twee mensen omkwamen, over de Turks- en Caicoseilanden en langs het eiland Bermuda. Daar vielen geen dodelijke slachtoffers, al kregen veel eilandbewoners te maken met stroomuitval.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl