NOS Nieuws

Dit weekend voor het eerst Pride in Ede, 'recordaantal initiatieven in het land’

Een filmavond, beautyworkshop, informatiemarkt en lezingen: met deze en andere activiteiten viert Ede dit jaar voor het eerst in de geschiedenis van de stad Pride. Doel van het evenement is "informeren en zichtbaarheid creëren", zegt de 18-jarige Beau Bakker, die het evenement samen met dertien anderen organiseert.

Ede is niet de enige stad waar Pride voor het eerst plaatsvindt. Ook op andere plekken in Nederland zijn er nieuwe evenementen onder de paraplu van Pride bij gekomen, zoals in Nijverdal en Zaanstad. In Groningen en Den Haag zijn er naast de bestaande Prides nieuwe initiatieven ontstaan. "Met al die nieuwe initiatieven is 2022 is wel een recordjaar te noemen", zegt Patrick van der Pas, voorzitter van Pride Netwerk Nederland.

Met name buiten de Randstad zijn de laatste jaren steeds meer nieuwe initiatiefnemers ontstaan om Pride te organiseren, ziet Van der Pas. "Die zijn van belang, omdat zij vaak beter lokale doelgroepen weten te bereiken dan de grotere festivals, zoals Pride Amsterdam of Roze Maandag in Tilburg."

Provocatie

Niet iedereen voelt zich door die grootschalige evenementen aangesproken, zeggen Van der Pas en Bakker. "Mensen denken bij Pride snel aan het beeld van de botenparade in Amsterdam, met halfnaakte, dansende mensen", zegt Bakker. "Dat verwerpen wij niet. Wij erkennen dat dat onderdeel is van de queergemeenschap en dus Pride. Maar omdat dat beeld voor veel inwoners in Ede als provocatie voelt, kiezen wij voor een andere aanpak."

Die aanpak moet aansluiten bij het overwegend religieuze en conservatieve karakter van de gemeente, die in de Biblebelt ligt. Bakker: "We willen in gesprek gaan met de religieuze gemeenschap, op een manier waardoor er ruimte is voor verschillende ervaringen."

De dialoog moet de acceptatie van lhbti'ers in Ede verbeteren, zegt Bakker. "Want als queer persoon is het bepaald niet fijn om hier op te groeien", zegt hij. "Het is een behoorlijk conservatieve gemeente. Als je hand in hand met je partner over straat loopt of je op een bepaalde manier kleedt, word je nagestaard of zelfs uitgescholden."

Behalve met discriminatie op straat, krijgen lhbti'ers in Ede ook te maken met andere vormen van uitsluiting. Zo werd Esther van Vliet (43) uitgesloten van haar evangelische gemeenschap toen zij als 29-jarige open was over haar seksualiteit. "Ik weet hoe lastig en kwetsbaar dat in bepaalde kringen kan zijn. Ik hoop dat de activiteiten van dit weekend vooroordelen wegnemen, en mensen met elkaar in gesprek gaan."

Een lokale viering van Pride kan daarbij helpen, denkt ook Van der Pas. "De organisatie van Ede Pride is zich bewust van de rol die religie in de gemeente speelt en heeft de vorm daarop aangepast. Zo laten lhbti'ers zien dat ze er zijn en ertoe doen, op een manier die niet de verschillen benadrukt, maar mensen samenbrengt."

Religieus en queer

De religieuze context waarbinnen Ede Pride plaatsvindt, is ook terug te zien in de activiteiten. Zo zijn er seminars over het belang van het strafbaar stellen van homogenezingstherapie en over de wijze waarop ouders lhbti-kinderen kunnen ondersteunen.

De organisatie hoopt zo dat Ede Pride een evenement is voor inwoners binnen en buiten de queergemeenschap, met of zonder religieuze achtergrond. "Er wordt vaak gedaan alsof religieus en queer zijn niet samen kan gaan. Dat vooroordeel klopt niet, en daar moet je genuanceerd mee omgaan", zegt Bakker.

De doelgroep van het evenement is tweeledig, aldus Van Vliet. "Als we naar buiten toe informeren, weet ik dat het binnen de queergemeenschap beter wordt." Maar, benadrukt ze, het is echt niet zo dat queers dit weekend alleen maar bezig moeten zijn met informeren. "We moeten ook een plek hebben om te ontspannen, onszelf te zijn, en feest te vieren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl