NOS Voetbal

Dopingbeleid profvoetbal 'opgeschud': meer gerichte en onafhankelijke controles

  • Guido van Gorp

  • Guido van Gorp

Voorzitter Dopingautoriteit: 'Het is goed om de boel even op te schudden'

Met ingang van dit voetbalseizoen start de Dopingautoriteit met volledig onafhankelijke en gerichte controles in het Nederlandse profvoetbal. Ook kunnen clubs en spelers verrassingsbezoekjes op trainingen verwachten en stopt het oude systeem, waarin controles op basis van loting werden toegewezen.

Dat stelt Vincent Egbers, voorzitter van de Dopingautoriteit, in gesprek met de NOS. Volgens hem is het nodig om de manier van controleren in het Nederlandse profvoetbal "op te schudden".

Voorafgaand aan de strijd om de Johan Cruijff Schaal deed een door de KNVB aangewezen notaris de loting die bepaalt bij welke honderd wedstrijden (op een totaal van zo'n 1500 profduels in Nederland) op doping gecontroleerd zou worden.

Egbers: "Daar stoppen we mee. We gaan dat nu op een andere manier doen. Op basis van intelligence gaan we bepalen waar onze dopingcontroleurs naartoe gaan."

Het is in ieder geval goed om de boel even op te schudden.

Vincent Egbers, voorzitter van de Dopingautoriteit

"Ik vond het niet onafhankelijk genoeg", vervolgt de voorzitter van de Dopingautoriteit. "We moeten zelf bepalen waar we naartoe gaan. Als je voorafgaand aan een seizoen al alle wedstrijden vastlegt waar je naartoe gaat, dan kan je niet echt bijsturen."

Bruikbare informatie

Egbers, die in het verleden generaal-majoor was bij de Marechaussee, wil in het profvoetbal controles gaan uitvoeren op basis van intelligence. Tips, informatie over opvallend goede prestaties na blessures, lichamelijke veranderingen of dingen die zijn voorgevallen in de carrière van een speler zouden bruikbaar kunnen zijn.

"We gaan per speler kijken of ze voor ons interessant zijn voor een dopingcontrole", stelt de ex-topmilitair.

Afgelopen seizoenen werd gemikt op honderd controles in het betaald voetbal. De financiering van deze controles kwam voor rekening van de KNVB, die hiervoor zo'n 60.000 euro aan de Dopingautoriteit betaalde.

WADA, de wereldantidopingorganisatie, spoorde Egbers aan om af te stappen van een model waarbij een bond zijn eigen controles financiert. Ook al was er van inmenging of voorkennis door bondsofficials geen sprake, de schijn kon worden gewekt dat controles niet onafhankelijk zouden zijn.

In een gesprek met KNVB-directeur Marianne van Leeuwen, deze zomer, lichtte Egbers haar dan ook in dat de KNVB-financiering met ingang van dit seizoen moest gaan stoppen. Controles in het profvoetbal wil de Dopingautoriteit uit eigen zak gaan betalen.

Controles bij trainingen

Naast zelfgefinancierde controles wil Egbers ook de onvoorspelbaarheid van de dopingaanpak vergroten. Als het aan hem ligt, krijgen clubs en spelers in het Nederlandse profvoetbal komende jaren geregeld onverwachte bezoekjes van controleurs na trainingen.

"We maakten daar veel te weinig gebruik van", stelt de antidopingbestuurder. Of de boel een beetje was ingekakt? "Dat durf ik niet te zeggen, maar het is in ieder geval goed om het even op te schudden."

André Onana was de laatste voetballer die na een positieve dopingtest geschorst werd

Uit cijfers van de Dopingautoriteit blijkt overigens niet dat doping een groot probleem in het voetbal is. De afgelopen tien jaar liep slechts een enkeling, zoals Ajax-keeper André Onana, tegen de lamp.

Ook in het buitenland zijn de cijfers laag en wordt voetbal, in tegenstelling tot bepaalde duur- en krachtsporten, beschouwd als een sport met een laag risicoprofiel wat betreft dopinggebruik.

Waterbedeffect

Aan de nieuwe plannen van de Dopingautoriteit zit dan ook een grens. Hoewel Egbers het liefst alle profselecties zou willen doorlichten, kan hij vanwege een beperkt budget niet massaal gaan controleren. Voor de hele topsport zijn er drieduizend tests beschikbaar, waardoor extra controles in het voetbal direct effect hebben op het aantal controles bij andere sporten.

Volgens Egbers is hier dan ook het laatste woord nog niet over gezegd. "Dat is een waterbedeffect. We moeten hier goed naar gaan kijken. We willen komende tijd met NOC*NSF gaan praten over het uitbreiden van het aantal controles."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl