AZ-FC Twente, duel der subtoppers, komt pas in tweede helft op gang: 1-1

Bekijk de samenvatting van AZ - FC Twente

AZ en FC Twente hebben in een duel der subtoppers in de eredivisie met 1-1 gelijkgespeeld. Beide ploegen zorgden dit seizoen met verzorgd en aanvallend voetbal vaak voor vermaak, maar daar was voor rust geen sprake van. De wedstrijd kwam pas in de tweede helft op gang.

De rommelige eerste helft stelde ronduit teleur. Beide teams speelden in een laag tempo, creëerden geen kansen en grossierden in onnodig balverlies. De tweede helft bood meer vermaak.

Odgaard breekt de ban

FC Twente had vlak na rust de score kunnen openen als Václav Cerný op de achterlijn direct had voorgegeven met zijn rechterbeen. Dan had Michel Vlap de bal voor het doel kunnen binnenwerken. De Tsjech besloot echter terug te kappen naar zijn linkerbeen.

AZ zette daarop aan voor een serie mogelijkheden. Jens Odgaard en Tijjani Reijnders zorgden voor het eerste gevaar en waren ook verantwoordelijk voor de eerste goal. Reijnders zette voor en Odgaard schoot de bal, die van richting werd veranderd, in de verre kruising.

• ANP
    Jens Odgaard heeft AZ op 1-0 gezet in de topper tegen FC Twente.
    Manfred Ugalde is de gevierde man bij FC Twente na zijn gelijkmaker tegen AZ.
    Ricky van Wolfswinkel aan de bal tegen AZ.
    Tijjani Reijnders baalt na zijn gemiste kans in de openingsfase van het duel met FC Twente.

Het tegendoelpunt was voor Twente-coach Ron Jans aanleiding te wisselen en zijn team vond nieuwe energie om het AZ moeilijk te maken en zelfs terug te dringen. Ricky van Wolfswinkel raakte van dichtbij de paal en Ramiz Zerrouki schoot van veraf op de lat.

Brenet en Ugalde op vierkante meter

In de 81ste minuut viel het doelpunt van invaller Manfred Ugalde. Joshua Brenet hield de rust om op de vierkante meter in het Alkmaarse strafschopgebied de bal te verplaatsen naar Ugalde. De Costa Ricaan kapte zich vervolgens vrij en haalde verwoestend uit.

Daarmee kreeg Twente loon naar werken in de tweede helft. De Tukkers brachten AZ nog aan het wankelen, maar ook de Alkmaarders kregen een kans. Aanvaller Virgil Misidjan voorkwam met een sliding dat Reijnders kon uithalen. Een winnaar kreeg het duel niet meer en zo bleef AZ ongeslagen.