Aardbeving met kracht van 2,3 in Groningen
Bewoners in en rond het Groningse Uithuizen zijn vannacht wakker geschud door een aardbeving met een kracht van 2,3. Het KNMI meldde eerste dat het ging om een kracht van 2,4 maar na heranalyse werd dit bijgesteld.
Hoewel bevingen tot 2,9 vrijwel nooit schade aanrichten, is dat in Groningen niet per se het geval. "Door de slappe grond in het gebied zal de beving flink gevoeld zijn door omwonenden en voor schade hebben gezorgd", zegt het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), toezichthouder op de delfstoffen- en energiewinning in Nederland.
Schademeldingen
Bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) zijn vanwege de aardbeving tot nu toe 74 schademeldingen binnengekomen. Daarvan komen er acht uit het zogenoemde effectgebied van de beving. Binnen het effectgebied liggen onder meer de plaatsen Uithuizermeeden, Eppenhuizen, Usquert, Rottum, Startenhuizen, Zandeweer, 't Zandt, Oldenzijl en Zijldijk.
Er is één melding gedaan van een mogelijk acuut onveilige situatie. Het IMG moet nog vaststellen of daar preventieve veiligheidsmaatregelen nodig zijn.
Van de schademelders kozen er 22 voor een vaste vergoeding van 5000 euro om de schade mee af te handelen. De andere 52 melders hebben gekozen voor een afhandeling via een zogenoemde maatwerkprocedure. Dan komt er een deskundige langs die advies geeft over de oorzaak en omvang van de schade.
Inwoners zeggen tegen RTV Noord dat ze om 02.39 uur schrokken van een harde dreun en dat alles in huis begon te trillen.
Janny Hofman had nachtdienst toen ze de beving voelde. "Ik zat op kantoor in Uithuizermeeden en het was alsof er een vrachtwagen aankwam. Mijn collega vroeg wat het was, dus ik zei: 'dat was er weer een. Een aardbeving'. Het is natuurlijk verschrikkelijk, al die aardbevingen. Het gaat maar door."
De bodem bij Uithuizen was de laatste weken al onrustig. Op 19 augustus was er een beving met een kracht van 1,9 en op 28 augustus een beving met een kracht van 1,3.
"Het is echt onveilig"
De aardbeving in Uithuizen is voor staatssecretaris Vijlbrief de bevestiging "dat we zo snel mogelijk het Gronings gasveld dicht moeten gooien". Hij is vandaag samen met de andere EU-lidstaten bijeen om te praten over maatregelen om de energiecrisis te lijf te gaan.
Daarbij wordt regelmatig door andere EU-lidstaten gewezen op het gasveld in Groningen, nu er steeds minder gas uit Rusland komt. Vijlbrief zegt de jongste aardbeving te gebruiken als tegenargument als er over Groningen gesproken gaat worden.
"Het is echt onveilig. Gas uit Groningen is echt het laatste redmiddel. Dus als we in de winter in de kou zouden komen, of onze buurlanden, dan kunnen we over Groningen praten", zegt Vijlbrief vooraf aan het overleg. "In andere gevallen niet."