Oxford-onderzoekers ontwikkelen veel effectiever vaccin tegen malaria
Onderzoekers van de universiteit van Oxford melden een malariavaccin te hebben ontwikkeld met een veel hogere effectiviteit dan het huidige vaccin van farmaceut GlaxoSmithKline (GSK). Naar verwachting kan het nieuwe vaccin volgend jaar geleverd worden.
Testen in Burkina Faso onder ruim vierhonderd kinderen wijzen uit dat het nieuwe vaccin na vier doses (drie vaccinaties gevolgd door een booster) een werkzaamheid heeft tot 80 procent. Daarnaast zou het vaccin ook goedkoop en op grote schaal te produceren zijn.
De proefresultaten zijn gepubliceerd in het toonaangevende medisch-wetenschappelijk tijdschrift The Lancet Infectious Diseases. Het vaccin maakt de parasiet onschadelijk voordat die de lever bereikt en zich kan verspreiden in het lichaam.
Een paar dollar
Het vaccin is net als het huidige GSK-vaccin gemaakt met een combinatie van eiwitten van de malariaparasiet en het hepatitis B-virus, maar de Oxford-variant bevat een hoger aandeel malaria-eiwitten, schrijft de BBC. De Oxford-onderzoekers verwachten dat het immuunsysteem hiermee geholpen wordt zich te concentreren op malaria in plaats van op hepatitis.
Het Serum Institute of India, de grootste vaccinfabrikant in de wereld, staat al klaar om meer dan 100 miljoen doses per jaar te maken, melden Britse media. Maar eerst worden de resultaten afgewacht van een grotere proef met 5000 kinderen.
Professor Adrian Hill, directeur van het onderzoeksinstituut aan de universiteit van Oxford, zegt tegen de BBC dat het vaccin, genaamd R21, gemaakt kan worden voor "een paar dollar". "We kunnen hiermee echt kijken naar een zeer aanzienlijke vermindering van de verschrikkelijke last die malaria is", zegt Hill.
Ander middel
Malaria is met jaarlijks meer dan 200 miljoen gevallen en ten minste 400.000 doden een van de meest voorkomende infectieziekten ter wereld. Er bestaan malariapillen die beschermen tegen de gevolgen van een malariabesmetting. Die zijn alleen niet overal beschikbaar.
Vorig jaar meldden onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen dat zij een middel testen dat de verspreiding van malaria tegengaat. Dit middel maakt malariaparasieten onschadelijk nadat ze iemand gestoken hebben die ermee geïnjecteerd is. De gestoken persoon kan wel nog malaria krijgen, maar de mug kan daarna niemand anders meer besmetten.