Koningin Elizabeth in februari 2022
NOS NieuwsAangepast

Verenigd Koninkrijk houdt adem in om gezondheid Elizabeth

Het nieuws over de slechte gezondheid van koningin Elizabeth beheerst het nieuws in het Verenigd Koninkrijk. Steunbetuigingen stromen binnen en media gooien hun reguliere berichtgeving om. Het land houdt collectief de adem in over de toestand van de 96-jarige vorstin.

De opwinding begon met een kort persbericht van Buckingham Palace rond het middaguur. "De artsen van de koningin maken zich zorgen om Harer Majesteits gezondheid en hebben aanbevolen dat ze onder medisch toezicht blijft." Ze vulden aan dat ze "comfortabel is" op haar Schotse buitenverblijf Balmoral.

Zo deelden Britse nieuwsmedia het nieuws over de gezondheidstoestand van The Queen:

Britse media: 'Veelzeggend dat verklaring over koningin naar buiten is gebracht'

Hoewel het maar een summiere mededeling was met weinig specifieke details, wordt het feit dat er überhaupt over de gezondheid van de vorstin werd gecommuniceerd als groot nieuws beschouwd. Het paleis is nooit scheutig met gezondheidsinformatie over de koningin en er wordt vaak alleen iets meegedeeld als er een verklaring voor een afzegging moest worden gegeven.

Bovendien werd de toevoeging dat artsen zich zorgen maken als belangrijk gezien. Eerdere updates benadrukten vooral het feit dat het ging om de gebruikelijke mobiliteitsproblemen waar een hoogbejaarde mee te maken kan krijgen.

Opvallend: bezorgde premier

Opvallend was ook dat de nieuwe premier Truss en oppositieleider Starmer meteen bezorgd reageerden. "Deze middag is het hele land diep bezorgd door het nieuws van Buckingham Palace", zei Truss. "Mijn gedachten en die van iedereen in het Verenigd Koninkrijk zijn bij Hare Majesteit de koningin en haar familie."

"Ik sluit me aan bij iedereen in het Verenigd Koninkrijk die hoopt op herstel", reageerde Starmer. "Net zoals de rest van het land maak ik me grote zorgen over het nieuws."

Britten leven mee met hun vorstin:

Engelsen leven mee met koningin Elizabeth: 'Ik hoop dat ze snel beter wordt'

Ook de premiers van Schotland en Wales gaven steunbetuigingen. De aartsbisschop van Canterbury zei te bidden voor de koningin en iedereen die voor haar zorgt. Als geestelijk leider van de Anglicaanse Kerk heeft hij een nauwe band met Elizabeth, die als Brits vorstin hoofd van de kerk is.

'Angst groeit'

Na de verontruste mededelingen schrapte de BBC al snel de reguliere berichtgeving op het eerste kanaal. Er werd onder meer een livebeeld doorgezet van de poort van Balmoral, hoewel daar niets was te zien. Inmiddels stromen daar wel de eerste belangstellenden en journalisten toe.

Een presentator zei "respectvol en op delicate wijze" vragen te willen stellen over de gezondheid van de vorstin. Er is volgens een verslaggever geen reden tot onnodige speculaties. "De feiten spreken voor zich."

De zender wist wel te melden dat alle vier de kinderen van de koningin op weg waren naar het buitenverblijf. Dat onderstreept volgens een royaltyverslaggever ook de ernst van de ontwikkelingen.

"Rust wat uit, Ma'am", kopte The Sun ondertussen, met de aanspreektitel voor de koningin. De tabloid beaamde dat het verontrustend is dat haar kinderen en kleinzoon William zich naar de koning haastten. "De angst over haar gezondheid groeit."

Bij Buckingham Palace, waar het verder nog rustig was, werd een bordje neergezet dat de ceremoniële wisseling van de wacht vandaag niet plaatsvindt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl