Relletjes na Mladic-protest in Belgrado
In de Servische hoofdstad Belgrado hebben zo'n vijf- tot tienduizend mensen geprotesteerd tegen de arrestatie en uitlevering van Ratko Mladic. De oud-Bosnisch-Servische generaal werd donderdag opgepakt en wordt mogelijk maandag al uitgeleverd aan het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag. Dat verdenkt Mladic van oorlogsmisdaden.
Voor veel vooral nationalistische Serviërs is Mladic een oorlogsheld die het Servische volk beschermde tijdens de Bosnië-oorlog (1992-1995). "We zijn hier naartoe gekomen om te laten zien hoe echte Serviërs een Servische held verdedigen", legde de 22-jarige Jovica Pesic de deelname aan het protest uit. Pesic is net als veel anderen vanuit de Servische provincie naar Belgrado gekomen.
Ongeregeldheden
De demonstratie, georganiseerd door de Servische Radicale Partij, verliep rustig met de nodige nationalistisch getinte toespraken en liederen. Bij het parlementsgebouw hadden zich zo'n 7000 mensen verzameld.
Na afloop waren er op een paar plekken ongeregeldheden. De betogers gooiden met stenen en flessen. De massaal aanwezige politie voerde charges uit, twitterde correspondent David Jan Godfroid vanuit Belgrado.
Bij de betoging in Belgrado was ook Mladic' zoon Darko aanwezig. Hij zei eerder vandaag dat zijn vader onschuldig is. "Wat er ook is gebeurd in Srebrenica, dat had niets met hem te maken. Hij heeft zo veel kinderen, vrouwen en soldaten gered." Via zijn advocaat had Mladic de demonstranten opgeroepen geen rellen te veroorzaken.
'Mladic-stad'
Ook in Bosnië werd gedemonstreerd tegen de arrestatie van Mladic. In Kalinovik, waar Mladic opgroeide, waren zo'n duizend mensen op de been. Ze zwaaiden met Servische vlaggen en droegen traditionele kleding. Boven de hoofdstraat van het stadje hing een groot spandoek met de tekst 'Welkom in Mladic-stad'.
Ook hier waren veel steunbetuigingen aan Mladic. "Hij was en blijft een held, de verdediger van het Servische volk", zei Srdjan, die alleen zijn voornaam wilde geven. Een vrouw die bij de demonstratie aanwezig was, haalde uit naar de Servische president Tadic. "Hij moet zich schamen. Hij kan er vanuit gaan dat hem hetzelfde lot wacht als Djindjic."
De vrouw verwees daarmee naar de voormalige Servische premier Zoran Djindjic. Die werd in 2003 vermoord nadat hij twee jaar eerder voormalig president Slobodan Milosevic had uitgeleverd aan het Joegoslaviëtribunaal.
Karadzic
Ook na de arrestatie en uitlevering van de oud-Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic in juli 2008 protesteerden aanhangers van de Servische Radicalen. Ook die demonstraties liepen regelmatig uit de hand.