Het vaccin van BioNTech/Pfizer
NOS Nieuws

Moderna klaagt BioNTech/Pfizer aan voor schenden patenten coronavaccin

Het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna klaagt zijn concurrenten Pfizer en BioNTech aan voor het schenden van patenten bij de ontwikkeling van hun coronavaccin. Volgens Moderna hebben BioNTech en Pfizer de mRNA-techniek van Moderna gekopieerd, wat zou betekenen dat de bedrijven intellectueel eigendom hebben gestolen.

Zowel het Moderna-vaccin als de prik van BioNTech/Pfizer maakt gebruik van de relatief nieuwe mRNA-techniek. Daarbij worden mensen ingeënt met een kunstmatig stukje onschadelijk genetisch materiaal van een viruseiwit. Daarna maakt het lichaam op basis van dat genetisch materiaal zelf een eiwit van virus aan, waartegen het vervolgens antistoffen gaat aanmaken.

Moderna claimt nu dat de twee concurrenten gebruik hebben gemaakt van een mRNA-structuur die het bedrijf naar eigen zeggen sinds 2010 ontwikkelde en voor het eerst succesvol bij mensen gebruikte in 2015, ruim voor de uitbraak van het coronavirus. Daarnaast zou gebruik zijn gemaakt van een genetische code die Moderna zegt gepatenteerd te hebben.

Volgens Moderna hadden Pfizer en BioNTech vier andere vaccins in huis waarmee ze hadden kunnen gaan testen, maar is er welbewust gekozen voor een variant die precies dezelfde technieken gebruikte als Moderna.

'Pfizer-vaccin niet van de markt halen'

Het bedrijf stapt zowel in de VS - het vestigingsland van Pfizer - als in Duitsland - de thuisbasis van BioNTech- naar de rechter. "We beginnen deze rechtszaken om de innovatieve mRNA-techniek te beschermen waarmee we een pionier zijn geweest en waarin we miljarden hebben geïnvesteerd."

Het is Moderna naar eigen zeggen alleen te doen om een schadevergoeding. Het bedrijf zegt in te zien hoe belangrijk Comirnaty, zoals het Pfizer-vaccin officieel heet, is bij de bestrijding van het coronavirus wereldwijd. Daarom wil Moderna ook niet dat het middel uit de handel wordt genomen. Pfizer zegt nog geen juridische documenten te hebben ontvangen en dus nog niet te kunnen reageren op de zaak.

Moderna is niet de enige vaccinmaker die stappen neemt tegen BioNTech/Pfizer. Vorige maand stapte het eveneens Duitse CureVac ook al naar de rechter om een patentkwestie. BioNTech wees die beschuldiging toen van de hand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl