Klusbedrijf heeft alleen vrouwen in dienst: 'Veiliger dan vreemde man in huis'
Het klusbedrijf 'Onze Klusvrouw' heeft alleen vrouwen in dienst. De vraag naar de klusjesvrouwen blijkt vooral onder ouderen groot, zeggen Brabantse zorginstellingen tegen Omroep Brabant.
"Met name ouderen vinden een klusvrouw veiliger dan een een vreemde man in hun woning", vertelt Mariëlle Straatman van zorgorganisatie Thebe. Ook de Brabantse zorginstellingen Pantein en Zuidzorg zijn vaste klant van de klusdames, omdat juist hun doelgroep vaak wat angstig is voor vreemde mannen in huis, stelt de regionale omroep.
"Ik ben niet bang voor mannen maar een vrouw die hier in huis komt klussen vind ik wel een pluspunt", zegt Mariejose van Gestel. Klusvrouw Astrid komt bij haar een beugel plaatsen waaraan Mariejose zich kan vasthouden in de douche. Voor het boren maakt Astrid rustig een praatje en neemt ze de tijd om samen met Mariejose de perfecte plek voor de beugel te bepalen. "Meedenken en empathie voor de klant vinden we heel belangrijk", zegt oprichter Alexandra Goes.
Volgend jaar 60 vrouwen
Het bedrijf ontstond in coronatijd, toen veel mensen hun huis wilden opknappen maar er een groot tekort bleek aan klusjesmannen. Inmiddels werken er vijftien vrouwen voor Onze Klusvrouw. Goes hoopt volgend jaar zestig vrouwen te hebben "die hun mannetje staan om een klus te klaren."
Volgens Goes kan iedereen klusser worden. Haar bedrijf verzorgt ook cursussen om de vaardigheden onder vrouwen te vergroten. De klusvrouwen zijn in te huren voor allerlei klusjes, van schilderen en behangen tot grasmaaien en kranen vervangen. "Echt hele grote verbouwingen doen we niet, daar zijn aannemers voor."
Hoeveel klusjesvrouwen er in Nederland zijn, is niet helemaal duidelijk. Volgens Omroep Brabant staan bij de Kamer van Koophandel meer dan 9000 vrouwen ingeschreven als klusser. Goes: "Dat zijn niet allemaal klusvrouwen. Dat zijn ook vrouwen die schoonmaken of boodschappen doen. Maar het aantal echt klussende vrouwen neemt zeker toe."