Koploper Excelsior bezorgt tegenvallend Vitesse tweede nederlaag op rij

Bekijk de samenvatting van Excelsior-Vitesse

Excelsiors terugkeer in de eredivisie is ook na speelronde twee een succes. Met een 3-1 overwinning op Vitesse staat het gepromoveerde Excelsior virtueel bovenaan de ranglijst. En passant gooide het de Arnhemmers in een kleine crisis, want de ploeg van Thomas Letsch kreeg al acht goals tegen.

Excelsior stond - net als een week eerder tegen Cambuur - vrijwel constant met de rug tegen de muur. Toch hield de thuisploeg stand. Door zorgvuldig verdedigen, maar ook zeker door de listige rechterflank met Marouan Azarkan en man van de wedstrijd Reda Kharchouch (twee goals, één assist).

Vitesse streed negentig minuten lang, al werd het de tweede helft steeds minder. Letsch zal ook zien dat zijn ploeg geen schim is van de ploeg van vorig seizoen.

Thomas Letsch

Woudestein zag een aangenaam duel, in voor spelers onaangename temperaturen. Nee, een hoogstaand duel was het niet, maar er was strijd en het tempo lag behoorlijk hoog. Knap op een broeierige Rotterdamse avond in bijna dertig graden Celsius.

Dapper, maar onmachtig Vitesse

Vitesse ging dapper van start. Na vijf minuten lepelde Domgjoni de bal al op de lat. Een minuutje later moest Van Gassel twee keer ingrijpen op een kopbal en schot van dichtbij. De smerige nasmaak van de thuisnederlaag tegen Feyenoord van vorige week (2-5) zou zo snel mogelijk weggespoeld worden. Maar toen ging het mis.

Kharchouch werd diep in het Arnhemse strafschopgebied aangespeeld, zette zijn lijf erin, draaide weg en kon van dichtbij inschieten. Kharchouch speelde sterk, aan de bal steeds dreigend, net als vorige week tegen Cambuur. Nu leverde het kort na zijn eerste direct zijn tweede goal op. Een lob over doelman Houwen nadat Azarkan hem de diepte in stuurde.

Letsch maakt gebruik van de drinkpauze om aanwijzingen te geven

Vitesse-trainer Thomas Letsch greep de drinkpauze halverwege de eerste helft aan voor crisisoverleg. Zijn ploeg kreeg immers zeven tegengoals in de eerste 110 minuten van het nieuwe seizoen. Vervolgens greep Vitesse het initiatief. Voetballend werd het langzaamaan beter, de druk werd opgevoerd en de duels werden feller aangegaan. Met succes.

Van Gassel redde in eerste instantie een paar keer knap, maar aan de rebound van Baden Frederiksen kon hij niks meer doen. De Arnhemmers verdienden een doelpunt, ook al was het vaak slordig met de laatste pass in de buurt van het vijandelijke doel.

Arnhemse tank liep langzaam leeg

Na rust was het beeld niet heel anders: Vitesse tikte zich steeds dichter naar het doel van Excelsior, maar de aanvallen bleven vaak steken in onnauwkeurigheden. Excelsior loerde continu op de counter. Ook niet prettig aanvallen voor de Arnhemmers.

Bij Vitesse liep de tank overduidelijk langzaam leeg. Het werd slordiger en kreeg nauwelijks meer een kans. Letsch durfde het wel aan centrale verdediger Ferro eraf te halen en aanvaller Buitink in te brengen. Ook dat leverde niets op. Sterker nog, Excelsior bouwde de score uit. Dit keer worstelde Kharchouch zich knap vrij op links, bediende Goudmijn en bracht Vitesse definitief op de knieën.

Het Arnhemse drama kreeg nog een passend einde. De VAR boog zich diep in blessuretijd over een overtreding van Tronstad en oordeelde: rode kaart.

Bekijk hieronder de reacties van uitblinker Reda Kharchouch, Excelsior-trainer Marinus Dijkhuizen en Vitesse-verdediger Melle Meulensteen: