Politie bij de bed & breakfast in Boxtel. januari 2021
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Vijftien jaar cel voor dodelijke overval op eigenaar (73) B&B Boxtel

De rechtbank in Den Bosch heeft drie mannen uit Litouwen veroordeeld tot vijftien jaar cel. De rechtbank acht bewezen dat zij achter de gewelddadige roofoverval zaten op de 73-jarige Henk van den Oetelaar, eigenaar van een bed & breakfast in Boxtel.

De man werd vorig jaar januari zwaar mishandeld en met tiewraps vastgebonden aan een radiator. Zijn nichtje trof hem anderhalve dag later dood aan. Volgens de rechtbank in Den Bosch hebben de drie verdachten zich schuldig gemaakt aan doodslag.

In een toelichting op de uitspraak, sprak de rechter vandaag over een gebrek aan respect voor de medemens. "De heer Van den Oetelaar moet onbeschrijfelijk veel angst, pijn en machteloosheid hebben ervaren voor zijn overlijden. Hun zucht naar geld heeft hem zijn leven gekost en de nabestaanden onherstelbaar leed toegebracht", aldus de rechter.

Onder invloed alcohol en drugs

De drie Litouwers, in de leeftijd van 34 tot 41 jaar, reden vorig jaar januari 's nachts onder invloed van alcohol en drugs naar het huis van het slachtoffer. Een van hen was daar eerder een aantal dagen geweest. Hij was ervan overtuigd dat er geld te halen was.

Toen ze in Boxtel aankwamen, liep het snel uit de hand. De eigenaar werd vastgebonden en ernstig mishandeld. De mannen vertrokken ongeveer een uur later met een onbekende hoeveelheid geld en wat flessen wijn.

Van den Oetelaars nicht vond hem anderhalve dag later in zijn pyjama, vastgeketend aan de verwarming. Zijn gebit lag bij de voordeur. "Ik wist niet wat ik zag. Zo verschrikkelijk", vertelde ze eerder tegen Slachtofferhulp.

Uitgebreid letsel

Bij sectie werd bij het slachtoffer een gebroken onderkaak, een klaplong, zeventien gebroken ribben en talloze bloeduitstortingen vastgesteld. Uit de sectie bleek ook dat hij hoogstwaarschijnlijk lange tijd niet of nauwelijks adem heeft kunnen halen, wat mogelijk tot zijn dood heeft geleid.

Dna-sporen zetten de politie op het spoor van de drie Litouwers. Alleen de jongste verdachte bekende dat hij een aantal klappen had uitgedeeld en een knie op de keel van het slachtoffer had gezet.

De familie sprak in een eerdere zitting over 'een laffe daad voor een paar rotcenten'. Hun warme herinneringen aan het ouderlijk huis van de familie zijn vernietigd: "Alle herinneringen, de familiedagen", vertelde de broer van het slachtoffer eerder. "Jullie hebben ons niet alleen Henk afgenomen, ook ons thuis."

Advertentie via Ster.nl