NOS Sport

Canadezen verrassen op Amerikaanse bodem met wereldtitel 4 x 100 m

De Canadese sprinters hebben bij de wereldkampioenschappen atletiek in het Amerikaanse Eugene verrassend de titel op de 4 x 100 meter veroverd. Het kwartet Aaron Brown, Jerome Blake, Brendon Rodney en Andre De Grasse won in 37,48 seconden, de beste prestatie van dit jaar. De Canadezen veroverden voor het laatst in 1997 de wereldtitel op de estafettesprint.

Canada verraste de ploeg van de Verenigde Staten, die voor eigen publiek de grote favoriet was. De Amerikanen, met gerenommeerde sprinters als Christian Coleman, Noah Lyles, Elijah Hall en Marvin Bracy, leken ook op weg naar de titel. De laatste wissel tussen Hall en Bracy verliep zo rommelig, dat Andre De Grasse tot zijn grote vreugde het goud kon veiligstellen.

De Grasse veroverde vorig jaar in Tokio de olympische titel op de 200 meter, maar kampte in Eugene met fysieke tegenslag. Na zijn uitschakeling in de halve finales van de 100 meter liet hij de 200 meter schieten. Hij was nog niet helemaal hersteld van een coronabesmetting.

Amerikaanse vrouwen verrassen Jamaica

De Amerikaanse vrouwen op hun beurt verrasten op de 4 x 100 meter het favoriete Jamaica, dat in de finale aantrad met onder anderen Shelly-Ann Fraser-Pryce, Shericka Jackson en Elaine Thompson-Herah. Daarmee stond het volledige podium van de individuele 100 meter aan de start voor Jamaica.

Amerika, met Melissa Jefferson, Abby Steiner, Jenna Prandini en Twanisha Terry, won in 41,14 seconden. Jamaica moest het doen met zilver in 41,18. Brons ging naar Duitsland in 42,03. Het was de eerste Duitse medaille in Eugene.

Speerwerper Peters spoelt olympische kater weg met wereldtitel

Anderson Peters prolongeerde zijn titel bij het speerwerpen. De 24-jarige atleet uit Grenada verwees met een worp van 90,54 meter olympisch kampioen Neeraj Chopra (88,13) naar het zilver.

Gemiste olympische finale

Peters greep ook in 2019 het WK-goud, maar stelde vorig jaar in Tokio teleur door de olympische finale mis te lopen. In Eugene toonde hij zijn klasse door maar liefst driemaal verder dan 90 meter te gooien.

Emmanuel Korir pakte zijn tweede hoofdprijs in een jaar. Na zijn olympische titel op de 800 meter in Tokio in 2021 was hij nu ook de snelste op zijn afstand op de WK. Korir had zijn race het beste ingedeeld en was met 1.43,71 bijna een halve seconde sneller dan de Algerijnse nummer twee Djamel Sedjati. Marco Arop uit Canada veroverde het brons.

Lange eindsprint

Arop maakte er een lange eindsprint van, maar kon het niet tot de finish volhouden. Hij werd eerst door een ontketende Korir gepasseerd en zag kort daarna ook Sedjati voorbijkomen.

De eerste dag van de tienkamp verliep dramatisch voor olympisch kampioen Damian Warner. De Canadees, die nog niet eerder wereldkampioen werd, ging na vier onderdelen ruim aan de leiding, maar viel op de 400 meter uit met een hamstringblessure.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl