NOS Nieuws

Wekdienst 21/07: Draghi stapt waarschijnlijk op • Rechter beslist over lot Van Lienden bij stichting

Goedemorgen! De rechtbank Amsterdam beslist of Sywert van Lienden en Bernd Damme wel of niet worden ontslagen als bestuurders van mondkapjesstichting SHA, de ECB zal naar verwachting voor het eerst sinds 2011 de rente verhogen en Premier Draghi van Italië dient waarschijnlijk zijn ontslag in.

Veel bewolking en buiige regen. Het wordt 19 tot 24 graden bij een meest matige west- tot noordwestelijke wind. De komende dagen blijft het droog en wordt het geleidelijk steeds warmer. In het weekend is er weer meer ruimte voor de zon.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Premier Draghi van Italië zal naar verwachting bij president Mattarrella zijn ontslag indienen. Gisteren kreeg hij in een vertrouwensstemming niet genoeg steun om de val van zijn regering te voorkomen.
  • De rechtbank in Amsterdam besluit of Sywert van Lienden en Bernd Damme bestuurslid mogen blijven bij de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). In april van dit jaar werden zij al geschorst uit het bestuur. Van Lienden wordt onder andere verdacht van oplichting bij de omstreden mondkapjesdeal.
  • De ECB zal naar verwachting voor het eerst sinds 2011 de rente verhogen.

Wat heb je gemist?

Nu werkgevers hard op zoek zijn naar personeel, beginnen ook steeds meer mensen met een nieuwe baan. In het eerste kwartaal van dit jaar waren er 1,9 miljoen mensen die korter dan twaalf maanden geleden met hun nieuwe baan waren gestart. Dat zijn er bijna 400.000 meer dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het gaat niet alleen om mensen die van baan wisselden, maar ook om mensen die (opnieuw) begonnen met werken. De toename geldt vooral voor werknemers en in mindere mate voor zelfstandigen.

Ander nieuws uit de nacht

  • Kritiek op verplicht aanleveren van informatie ggz-patiënt bij toezichthouder: Behandelaars in de basis- en gespecialiseerde ggz hebben kritiek op het verplicht aanleveren van informatie over het psychisch welzijn van hun patiënten bij de Nederlandse Zorgautoriteit. De NZa wil met de gegevens van uiteindelijk 800.000 ggz-patiënten een beter beeld creëren van de zorg die nodig is. Behandelaars hebben er moeite mee omdat patiënten niets is gevraagd. Hun privacy is volgens hen in het geding.
  • Vrachtwagen in brand op A27 bij Raamsdonksveer: De A27 bij Raamsdonksveer is in de richting van Gorinchem naar Breda afgesloten geweest vanwege een in brand gevlogen vrachtwagen. De chauffeur is ongedeerd, meldt Omroep Brabant. De brand brak iets voor 22.00 uur uit door een nog onbekende oorzaak. De truck is volledig uitgebrand.

En dan nog even dit:

Twee militairen hebben op de eerste dag van de Nijmeegse Vierdaagse een wandelaar met succes gereanimeerd. De korporaals van de marine en het Korps Nationale Reserve wandelden zelf mee en zagen op het parcours een man met wie het niet goed ging.

Toen ze hem aanspraken, kregen ze geen reactie. Daarop hebben ze hem onderzocht en is een van hen begonnen met de reanimatie terwijl de ander hulp haalde. Britse medici boden ondertussen ondersteuning. Na anderhalve minuut reanimeren kwam de wandelaar weer bij bewustzijn. Hij is met een ambulance afgevoerd naar een medisch centrum in de buurt.

Een ambulance op het parcours van de Nijmeegse Vierdaagse

Fijne donderdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl