Twitteraars voor de rechter na Giggsgate?
Twitteraars die over voetballer Ryan Giggs en zijn vermeende buitenechtelijke relatie hebben getweet moeten oppassen, want Twitter is bereid de gegevens van tienduizenden mensen bekend te maken. "Als het wettelijk verplicht is, zijn we daartoe bereid", zei een senior executive van de website gister tegen de Britse krant The Telegraph.
Giggs is een zaak gestart tegen Twitter omdat gebruikers informatie hebben gepubliceerd waarop een injunction lag. Een injunction is een juridisch spreekverbod en dat had zijn relatie met het model Imogen Thomas uit de pers moeten houden. Maar Giggs' injunction pakte niet goed uit, want een anoniem twitteraccount @injunctionsuper lekte zijn schandaal. Het bericht zorgde voor tienduizenden retweets en nu wil de voetballer van Manchester United alle gegevens van die twitteraars om ze voor de rechter te slepen.
Waarschuwing
Experts zeiden eerder dat Twitter niet verplicht kan worden de gegevens te overhandigen, omdat het in Californië gevestigd is en de Britten daarom geen jurisdictie over het bedrijf hebben. Maar nu blijkt dat het bedrijf de gegevens waarschijnlijk toch moet afstaan. In het officiële beleid van de microblogdienst staat dat "niet-openbare informatie over de Twitter-gebruikers niet wordt vrijgegeven, tenzij wij een dagvaarding, een gerechtelijk bevel, of een ander geldig juridisch document ontvangen". Twitter zegt wel dat ze het hun gebruikers ruim van tevoren zullen laten weten, mocht het zover komen. "Dan hebben ze genoeg tijd om zichzelf te verdedigen", aldus de website.
Giggs' zaak krijgt wereldwijd veel aandacht en in Groot-Brittannië staan de zogenaamde injunctions ter discussie. De Britse premier David Cameron noemde het systeem al "onhoudbaar". Volgens John Hemming van de Liberal Deocrats is het ondoenlijk om iedereen die het bericht geretweet heeft, gevangen te nemen. Toen bekend werd dat de 37-jarige Giggs de gegevens van de twitteraars wilde hebben, is het bericht weer zo'n tienduizenden keren geplaatst.
Door: Ikram