De Slag om Norg kan voor het derde jaar op rij niet doorgaan
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

Wielerwedstrijd Slag om Norg afgelast, te weinig politie door boerenprotest

De Drentse wielerwedstrijd Slag om Norg, aanstaande zaterdag, gaat niet door. Volgens de organisatie heeft de politie te weinig agenten beschikbaar voor het evenement door mogelijke boerenprotesten in het land.

De rit over 175 kilometer werd de afgelopen twee jaar ook al afgelast, toen door de coronapandemie. Volgens de organisatie zijn twaalf agenten nodig om de koers te kunnen laten rijden, maar zijn die niet beschikbaar.

"Het gaat om een officiële wedstrijd van de Internationale Wielerunie UCI, daarom zijn agenten van de Landelijke Eenheid vereist", zegt Elske Dijkstra namens de organisatie. "Lokale agenten konden we helaas niet vragen."

De politie Noord-Nederland bevestigt dat, maar zegt simpelweg niet anders te kunnen. "Qua inzet hebben we op dit moment andere prioriteiten en kunnen we niet helpen om de renners te begeleiden", legt een woordvoerder uit aan RTV Drenthe.

Consequenties voor status

De organisator van de wielerwedstrijd is teleurgesteld. "De vergunning is half april al verleend door de gemeente Noordenveld. Dan verwacht je niet dat amper een week voor het event alsnog de stekker eruit wordt getrokken", zegt Dijkstra.

Het afblazen van de wedstrijd kan gevolgen hebben, vreest ze. "Sinds 2018 heeft het evenement van de UCI de 1.1 status gekregen." Dat is een aanduiding voor een wedstrijdcategorie. "Dit kan consequenties hebben voor de status voor volgend jaar, maar ook voor andere eventorganisatoren die afhankelijk zijn van de inzet van politie."

De Slag om Norg wordt sinds 2012 gereden. Het parcours loopt voor een groot deel over onverharde wegen. Daarom wordt de wedstrijd vaak vergeleken met de Italiaanse koers Strade Bianche. In deze editie zouden zestien internationale ploegen rijden uit Australië, Canada, Venezuela, Denemarken, Duitsland, België en Nederland.

Advertentie via Ster.nl