NOS VoetbalAangepast

Franse wervelwind gaat na een helft liggen, België opent EK met teleurstellende 1-1

Nu alle landen een keer in actie zijn gekomen op het Europees kampioenschap, hebben de Franse voetbalsters de meeste indruk gemaakt met de wervelwind waarmee ze Italië een helft lang van het veld bliezen. Uiteindelijk viel de schade overigens nog mee (5-1).

Bij rust stond het al 5-0 voor Frankrijk, dat voorafgaand aan het toernooi door de bookmakers gelijk werd ingeschat met Nederland, na de favorieten Engeland en Duitsland.

EK: bekijk de samenvatting van Frankrijk - Italië

Met krachtig, snel en energiek spel werd Italië in groep D helemaal kapot gespeeld. Grace Geyoro mag zich na een hattrick topscorer noemen van het toernooi. Marie-Antoinette Katoto en Delphine Cascarino maakten de andere doelpunten.

Voor de wat oudere lezers: Cascarino is geen familie van Tony Cascarino, de Ierse spits die nog op diverse grote toernooien tegen Oranje speelde en jarenlang in Frankrijk zijn brood verdiende.

Kolderiek moment was nog een lompe trap van de Italiaanse aanvoerster Sara Gama, die veel te laat bij de bal was en haar tegenstander vol raakte. De VAR was echter genadig en zag de onbeholpenheid van de actie wel in, waarna de rode kaart werd teruggedraaid naar geel. Ze mocht daarna zelfs nog een keer juichen, toen Martina Piemonte de eer redde voor haar land.

Drukke dag Van Boekel

België en IJsland speelden in het andere duel in deze groep met 1-1 gelijk. Hoewel het een weinig verheffende wedstrijd was, had de Nederlandse videoscheidsrechter Pol van Boekel het druk met de eerste wedstrijd in groep D.

EK: bekijk de samenvatting van België - IJsland

De dienstdoende VAR mengde zich namelijk in de discussie over twee discutabele strafschoppen en moest er ook aan te pas komen om te beoordelen of de openingstreffer van IJsland geen buitenspel was.

De eerste helft was samen te vatten in één fase. Een IJslandse mispeer kwam tegen een Belgische arm, waarna Van Boekel scheidsrechter Tess Olofsson naar de kant riep. Die gaf een penalty, die zeer slap in de armen van keepster Nicky Evrard werd geschoten.

Thorvaldsdottir maakt haar misser goed

Evrard leek op weg de held van de avond te worden, maar grabbelde lelijk mis bij een kopbal van Berglind Thorvaldsdottir. Ze stond net geen buitenspel, toen ze haar gemiste strafschop goedmaakte met de openingstreffer.

Nicky Evrard kan de kopbal van Karolina Vilhjalmsdottir niet stoppen

Van Boekel bekeek ook de beelden toen Elena Dhont erg makkelijk naar de grond ging, maar zag geen noodzaak om in te grijpen bij de beslissing van Olofsson om de speelster van FC Twente een penalty te geven. Justine Vanhaevermaet bleef uiterst kalm vanaf elf meter.

Zenuwen

Na een veelbelovend EK-debuut vijf jaar geleden was de grote vraag waar de Belgische vrouwen nu zouden staan, maar wellicht speelden ook de zenuwen ze parten. Zo kon ook topscorer aller tijden Tessa Wullaert zich niet onderscheiden.

Waar de mannenploeg van Fortuna Sittard deze zomer stuntte met het aantrekken van de Turkse vedette Burak Yilmaz, beschikken de Limburgse vrouwen komend seizoen over Wullaert. Ze krijgt in de komende groepswedstrijden tegen Italië en het topland Frankrijk nog de kans om zich op internationaal vlak te onderscheiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl