Een groep van twintig meiden verkleed als wortels. Dat zien ze niet vaak in Sheffield. Nog nooit kleurde de Engelse stad zo oranje als zaterdag. Het gaf het Nederlands elftal extra kracht om tegen Zweden te strijden, met een 1-1 als resultaat in de eerste groepswedstrijd van het EK.
"Het geeft me keer op keer kippenvel en energie", geeft Sherida Spitse na het duel toe. "Via Instagram zien we voor de wedstrijd de beelden voorbijkomen. Als groep zijn we een familie, maar de fans horen daar ook bij. Het geeft ons echt een gevoel van een twaalfde man."
Zweden en Nederland door elkaar
De warming-up voor de Oranjefans begon al in de middag. Voetbalteams, hockeyverenigingen, scoutingclubs, gezinnen; allemaal verzamelden ze zich, natuurlijk gekleed in het oranje, op het fanplein aan de rand van de stad.
Daar waar de fans van beide landen bij het mannenvoetbal gescheiden worden, loopt alles bij het vrouwenvoetbal gewoon door elkaar. Zoals het hoort, zou je eigenlijk willen zeggen.
"Ik geniet er elke keer weer van. Zo moet het ook zijn", vertelt een vrouw met een rood-wit-blauwe hoed. "We waren er in 2019 bij tijdens het WK in Frankrijk en ook nu weer. Verbroedering is het belangrijkste wat er is."
Steun voor Oekraïne
Even verderop staat een mevrouw met een hele kaas op haar hoofd, met een koetje erop. "Je moet wel uitstralen dat je een Nederlander bent", lacht ze, terwijl ze wijst op de tulpen op haar fraaie, Hollandse kostuum, om daarna de gouden klompen eronder te tonen.
Rondom de kaas zit een opvallend geel-blauw lint. "Normaal zit daar de Nederlandse vlag, maar op deze manier support ik Oekraïne", verwijst ze naar de oorlog daar.
Er zijn DJ's, zangeres Stefania Liberakakis treedt op met haar speciaal uitgebrachte Oranjelied en er is koud bier. Geen overbodige luxe in de volle zon, als ook een temperatuur van 23 graden tropisch aanvoelt. Al valt het qua bierverbruik redelijk mee.
De befaamde dubbeldekker
Als klap op de vuurpijl is er de inmiddels befaamde dubbeldekker. De Oranjebus die het startsein geeft voor de Oranjemars, waarin duizenden fans als een stoet richting het stadion trekken.
Henk van Beek is de bedenker van de dubbeldekker. "Dat is op de klassieke manier ontstaan. Met een vriend en een koud biertje op een terras in 2003. We wilden iets leuks bedenken voor het EK van de mannen in 2004, in Portugal. Gewoon voor onszelf", vertelt hij.
"We dachten aan een bus, met een barretje erin en wat muziek. Helemaal niet met de bedoeling om er parades achter te laten beginnen. Dat is zo ontstaan", zegt Van Beek vol trots.
"De bus is dus van een groep Oranjefans die heel graag naar voetbal gaan, toevallig dit zo bedacht hebben en met hart en ziel onderhouden", vervolgt Van Beek. "Maar de bus is ook net zo goed van alle mensen die straks achter 'm aan lopen in de parade. Die twee 'maken' elkaar."
Dit is al parade nummer veertig, schat hij. Of de mannen of vrouwen spelen, de bus is erbij. "Zuid-Afrika, Brazilië of gewoon Nederland; wij waren er. We hebben alle grote toernooien sinds 2004 meegemaakt. We hebben op een zondagavond laat met een kapotte steekas gestaan in Brazilië ergens", begint Van Beek te lachen.
"Maar op de één of andere manier lost het zich altijd op. Dat is ook het mooie, de kracht van de bus. Overal waar we komen weten de mensen dat wij gewoon Oranjefans zijn en het ook maar voor onze lol doen."
Bus trekt aandacht van inwoners
In Sheffield trekt de bus veel bekijks. Zelfs de BBC is er om een reportage rondom de Oranjemars te maken. De straten zijn afgezet. De inwoners die langs de route naar het stadion wonen, komen stuk voor stuk hun huis uit om dit opvallende tafereel te filmen.
Na het EK vrouwenvoetbal is Qatar aan de beurt. Ook daar gaat de bus heen. Tenminste... "Het is de bedoeling dat hij eind september wordt ingescheept en hopelijk hebben we 'm dan twee weken van tevoren in Qatar. Als we al het papierwerk voor elkaar krijgen. Dat is altijd maar de vraag, maar tot nu toe is het altijd goed gedaan", aldus Van Beek.
Charkov mooiste herinnering
Van Lissabon tot Johannesburg en van Neurenberg tot Basel. De dubbeldekker is overal geweest. Maar de mooiste herinnering? 2012, zegt Van Beek. Uitgerekend op het EK waarbij de Nederlandse mannenploeg met drie nederlagen roemloos ten onder ging in de groepsfase.
Oranjefans reageren na de wedstijd op het gelijkspel tegen Zweden:
"We verloren weliswaar, maar we stonden in Charkov op een plein vol mensen uit Oekraïne. Bij de laatste groepswedstrijd liepen er 70.000 mensen achter de bus. Er waren daar 12.000 Nederlanders. De rest kwam uit de stad zelf. Geweldig!"
"Die hele stad bloeide op. Er kwamen mensen naar ons toe om cadeaus te geven, tekeningen, knuffels. En moet je nu eens kijken wat daar aan de hand is", doelt ook Van Beek op de oorlog met Rusland.
Voetbal lijkt soms hartstikke belangrijk, maar ook in Sheffield blijkt het uiteindelijk slechts een bijzaak.