NOS Nieuws

Servische tak C&A failliet na beschuldiging miljoenenfraude

De Servische tak van modeketen C&A heeft faillissement aangevraagd nadat het is beschuldigd van fraude. Volgens de douane is de Servische overheid meer dan 6 miljoen euro aan belastinginkomsten misgelopen doordat het bedrijf kleding uit China met valse papieren importeerde.

In een persbericht zegt C&A zelf geen weet te hebben gehad van de smokkel en slachtoffer te zijn van "georganiseerde douanefraude door een van zijn zakenpartners en andere tot nu toe onbekende daders". Toch gaat het bedrijf de aanklacht niet aanvechten en heeft het besloten om al zijn veertien panden in het Servië te sluiten.

Misbruik van naam en logo

De douane bevestigt aan de Servische krant Danas in oktober bewijs te hebben gevonden dat het modebedrijf meer dan 300 keer illegaal kleding het land heeft ingevoerd door de naam en het logo van C&A te misbruiken. Dat zou zijn gebeurd in samenwerking met medewerkers van een transportbedrijf.

Omdat C&A een belastingkorting kreeg van de Servische overheid, zou het lucratief zijn geweest om ook andere waren onder de naam van C&A te importeren.

C&A Servië zegt bewijs te hebben dat het bedrijf niet aansprakelijk gesteld kan worden. Desondanks is het managementteam "na een grondige analyse van de situatie tot de conclusie gekomen dat het niet verantwoord is het juridische standpunt van de Servische autoriteiten te blijven betwisten".

Schadeclaim

Deze week diende de Servische douane een schadeclaim in. De hoogte daarvan was voor het managementteam aanleiding om faillissement aan te vragen, stelt het bedrijf.

Ongeveer 135 medewerkers verliezen door deze beslissing hun baan. Het van oorsprong Nederlandse C&A was sinds 2012 actief in Servië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl