Rutte: agressie en intimidatie door boeren niet acceptabel
"Het is niet acceptabel in dit land om gevaarlijke situaties te laten ontstaan of bestuurders te intimideren en dan te zeggen: ja, dat moet nou eenmaal, want we zijn aan het demonstreren." Dat zei minister-president Rutte in een verklaring over de boerenprotesten. Hij benadrukte dat demonstreren een groot goed is, maar dat daarbij nooit de wet mag worden overtreden.
Rutte stelde dat de stikstofmaatregelen ingrijpend maar noodzakelijk zijn. Hij moedigde boeren aan om daartegen te demonstreren, als zij het ermee oneens zijn Maar "autobanden die in brand staan voor een stadhuis, intimidatie van bestuurders, het uitrijden van mest op snelwegen, wat zeer gevaarlijke situaties oplevert" gaat alle perken te buiten. "Dat verhoudt zich niet tot het demonstratierecht. Dat is ver, ver over de grenzen heen."
Ook minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid sprak zich fel uit over boeren die de wet overtreden. "Denk niet dat je daar zomaar mee wegkomt." Ze zei groot respect te hebben voor burgemeesters, politie en het Openbaar Ministerie "die de afgelopen dagen keihard hebben gewerkt om gevaarlijke situaties te beëindigen". Ze zegt dat er mensen zijn aangehouden en dat er heel veel boetes zijn uitgedeeld.
'Zie de nuance verdwijnen'
Minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof heeft ook nog een keer op de boerenacties gereageerd, die zij "nu wel heftig" vindt worden. Ze herhaalde dat zij de zorgen van de boeren begrijpt. Haar plannen hebben "heel veel impact op heel veel gezinnen", zei ze. "Maar ik zie de nuance nu een beetje verdwijnen, alsof we het hele platteland leegvegen en er helemaal geen toekomst meer is voor boeren. Dat is natuurlijk echt niet het geval."
Ze wees erop dat er met name voor industriële veehouderijen in de buurt van beschermde natuurgebieden weinig ruimte meer is, maar dat er in veel andere gebieden in Nederland juist veel ruimte is voor boeren. Bovendien geeft de stikstofkaart die ze onlangs presenteerde, volgens haar, alleen een richting aan. "Het is een vertrekpunt om mee aan de slag te gaan."
Bovendien is er acht jaar om de uiteindelijke doelen - 50 procent stikstofreductie in 2030 - te halen. "En dat is ruim de tijd", aldus Van der Wal.
Sinds vorige week woensdag zijn er bijna dagelijks protesten van boeren die het niet eens zijn met de stikstofplannen van minister Van der Wal. Ze blokkeerden onder meer wegen en zochten de minister thuis op.
Ook vandaag zijn er verschillende acties.