Oorlog beheerst judoweekend in Ulaanbaatar, waar De Wit brons verovert
Waar een omstreden besluit van de internationale judofederatie IJF het gesprek van de dag is in Ulaanbaatar, heeft Frank de Wit op sportief gebied van zich doen spreken. De 26-jarige judoka legde bij het grandslamtoernooi in de hoofdstad van Mongolië beslag op een bronzen medaille.
Van de IJF mogen Russische judoka's onder de vlag van de federatie meedoen aan internationale toernooien. Toen duidelijk werd dat de Russen in Ulaanbaatar van de partij zouden zijn, besloot de Oekraïense ploeg zich terug te trekken.
Daarop deelde de IJF mee dat als een judoka zich solidair verklaart met Oekraïne en ook niet deelneemt in Mongolië, direct zijn of haar hele land zou worden gediskwalificeerd.
'Schokkend nieuws'
Die aankondiging leidde tot veel ophef, onder meer bij de Nederlandse ploeg. Zeker ook omdat Ulaanbaatar het eerste toernooi is dat meetelt in de kwalificatiereeks voor de Olympische Spelen in 2024.
"Dit was schokkend nieuws", zegt Gijs Ronnes, directeur topsport van de Nederlandse judobond. "De judoka's worden nu enorm onder druk gezet. Ze zouden niet alleen hun eigen carrière, maar het hele team duperen. Dat maakt het wel ingewikkeld voor zo'n individuele sporter."
Ronnes is van plan om na het weekend na te gaan hoe groot de bereidheid is om bij de IJF protest aan te tekenen. "Wij gaan er op bestuurlijk niveau tegen ageren en de IJF oproepen om deze maatregel te beëindigen. We zijn ongetwijfeld niet het enige land dat dit wil gaan doen."
De afgelopen tijd bleef Rusland weg bij internationale judotoernooien. Volgens de IJF lagen zorgen om "logistiek en veiligheid" hieraan ten grondslag. De judofederatie meent dat met het toelaten van de Russische equipe in Ulaanbaatar discriminatie wordt voorkomen.
"De IJF is tegen oorlog en geweld, net als haat en discriminatie", aldus voorzitter Vlad Marinescu. "Sport is geen politiek, maar een brug tussen verschillende culturen. Onze waarden zijn de waarden van de sport. Daar is geen ruimte voor politiek."
Te midden van alle ophef ging De Wit de mat op in de klasse tot 81 kilogram. Hij moest in de strijd om het brons eerst nog een tegenvaller incasseren. Met nog anderhalve minuut te gaan, kreeg hij een waza-ari om zijn oren van zijn tegenstander Abylaikhan Zhubanazar.
Na een lange medische pauze van de Kazach sloeg de zichtbaar geagiteerde De Wit echter al toe voordat zijn opponent weer op zijn plek stond. Hij maakte gelijk met waza-ari en al snel volgde ook ippon.
In de halve finales had De Wit, die in 2017 de grandslamtoernooien van Abu Dhabi en Parijs op zijn naam had geschreven, met twee keer waza-ari (dus ippon) verloren van de latere winnaar: de Zuid-Koreaan Lee Joonhwan.