Een vrouw bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, eerder deze week
NOS NieuwsAangepast

Noodplan voor beddentekort asielopvang: dit weekend 300 extra plekken

Gemeenten gaan komend weekend tijdelijk extra plekken regelen om asielzoekers op te vangen. Deze noodhulp is tijdelijk en voornamelijk bedoeld om te voorkomen dat asielzoekers in de buitenlucht moeten slapen.

Er zijn al zo'n 300 plekken toegezegd, zo zei staatssecretaris Van der Burg van Asielzaken na het eerste overleg met het nationale crisisteam. Het is nog onbekend welke gemeenten de noodhulp gaan bieden.

Het COA laat weten dat er voor de komende nacht slaapplekken zijn gevonden voor 175 asielzoekers uit Ter Apel. De gemeenten die de opvang gaan verzorgen zijn Beuningen, Alphen aan den Rijn, Waterland en Haarlem. Hoelang de asielzoekers hier kunnen verblijven is onduidelijk.

Maandag wil het kabinet een plan klaar hebben voor een structurele oplossing voor de komende maanden. "De hulp van de gemeenten is niet voor de eeuwigheid", aldus Van der Burg. "Ik heb 48 uur om een plan uit te werken om 15.000 statushouders uit de asielopvang te krijgen."

Emmer

Afgelopen nacht liep het behoorlijk mis in het al maanden overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel. Het Rode Kruis had deze week 50 tenten opgezet om net gearriveerde asielzoekers een slaapplek te bieden. Maar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) lukte het vervolgens niet om de groep eten en drinken te geven. Van der Burg noemde de kwestie onaanvaardbaar. "Gisteren is niet een druppel overgelopen, maar een hele emmer." Premier Rutte sprak van een "onhoudbare" situatie.

In het nationaal crisisteam zitten onder anderen Van der Burg, minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid, minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en minister De Jonge van Wonen. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) coördineert de organisatie.

Verstopping

De problemen in Ter Apel komen niet door een toenemende stroom asielzoekers. Het grootste probleem is dat asielzoekers niet uitstromen naar andere azc's, omdat daar geen plekken vrij zijn. Die centra zitten namelijk vol met vluchtelingen, statushouders genoemd, die wachten op een sociale huurwoning. "De verstopping is de crisis", aldus premier Rutte vanmiddag op zijn wekelijkse persconferentie.

Van der Burg moet dus snel bedenken hoe hij de 15.000 statushouders uit de asielzoekerscentra krijgt. "We moeten ze uitplaatsen naar gebouwen die nu niet geschikt zijn." Aan welke soorten onderdak hij denkt, wil Van der Burg niet zeggen. "We moeten taboeloos denken". Hij zegt wel dat het 'heel basic" wordt.

Onduidelijk

Al maanden geleden zei minister De Jonge van Wonen dat hij werkt aan een plan om onderdak te regelen in gebouwen van het Rijksvastgoedbedrijf. Dat zijn vaak oude gevangenissen, kantoorgebouwen, leegstaande politiebureaus en rechtbanken. Het is onduidelijk hoe ver De Jonge is met zijn plan. Ook hij moet maandag een voorstel presenteren.

Diezelfde avond praten enkele bewindspersonen weer met het Veiligheidsberaad, dat bestaat uit de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's in Nederland. Daarna moet concreter worden hoe het kabinet nu verder wil.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl