Een boorplatform in de Noordzee
NOS NieuwsAangepast

Open brief ruim 400 wetenschappers tegen gasboringen Noordzee

Een groep van 432 wetenschappers heeft scherpe kritiek op de beslissing van de Nederlandse regering om gaswinning in de Noordzee in de buurt van Schiermonnikoog toe te staan. Nieuwe gasvelden aanboren staat haaks op de klimaatambitie om de temperatuur op aarde met niet meer dan 1,5 graad Celsius te laten stijgen, schrijven ze in een open brief (.pdf).

Staatssecretaris Vijlbrief van Economische Zaken hakte begin deze maand de knoop door over de exploitatie van een gasveld ten noorden van Schiermonnikoog. Samen met Duitsland zal het gas daar naar boven gehaald worden. Naar verwachting wordt vanaf 2024 het eerste gas via een pijpleiding naar land getransporteerd.

Volgens het ministerie leveren nieuwe aardgasvelden een bijdrage aan het duurzamer worden van de energievoorziening. De wetenschappers die de brief ondertekend hebben volgen die redenering niet: "Zo waarschuwt het meest recente IPCC-rapport dat de verwachte emissies gedurende de levensduur van de bestaande en geplande infrastructuur voor fossiele brandstoffen ons al boven de 1,5 graad-doelstelling zullen brengen."

'Junkie die zijn laatste shot wil'

Ze roepen de regering verder op "per direct te stoppen met het verlenen van vergunningen voor nieuwe infrastructuur voor de extractie van fossiele brandstoffen" en "de klimaatcrisis serieus te nemen".

Een van de ondertekenaars is Han Dolman, directeur van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ): "Als we nu gaan boren in de Noordzee, betekent dat dat we niet afkomen van onze fossiele brandstofverslaving. Het is een beetje als een junkie die zegt: 'ik wil afkicken, maar geef me alsjeblieft nog een laatste shot'", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Hij benadrukt dat het kabinet de verkeerde weg kiest door het Noordzeegas te zien als alternatief voor Russisch gas. "Het gaat er niet om dezelfde hoeveelheid gas te gebruiken, maar om hoe je het gebruik kan verminderen. We moeten nu inzetten op hernieuwbare energiebronnen en het minder gebruiken van transportmiddelen."

Brief aangeboden aan kabinet

De brief is behalve door Dolman ook onder meer ondertekend door Bart van den Hurk, hoogleraar water en climate risk aan de VU in Amsterdam en hoogleraar hydrologie aan de TU Delft Susan Steele-Dunne.

"Wetenschappers zijn niet de meest activistische groep, dus het is uniek dat in korte tijd zoveel wetenschappers hem hebben ondertekend", zegt Dolman. "Het geeft aan dat mensen die er verstand van hebben, zich heel veel zorgen maken over de klimaatcrisis."

Vandaag wordt de brief aangeboden aan staatssecretaris Vijlbrief en minister Jetten voor Klimaat en Energie.

De locatie van het gasveld

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl