Ronaldo maakte tegen Zwitserland zijn 116de en 117de interlandgoal

Getergde Ronaldo op schot bij Portugal, Messi schiet er vijf in voor Argentinië

Met twee treffers tegen Zwitserland heeft Cristiano Ronaldo zijn gram gehaald na zijn reservebeurt van drie dagen eerder tegen Spanje. De aanvoerder leidde Portugal in de Nations League naar een 4-0 zege op Zwitserland.

De doelpunten van de getergd spelende Ronaldo leidden tot hevige emoties bij zijn familie. De moeder van de superster zat in tranen op de tribune.

Het waren de 116de en 117de goal in 188 interlands voor de 37-jarige Portugees, die in de laatste vijf duels van zijn land niet wist te scoren.

Messi scoort er vijf

Ook Ronaldo's eeuwige rivaal Lionel Messi was behoorlijk op dreef vanavond. Met liefst vijf treffers schoot hij Argentinië in een vriendschappelijk duel in Pamplona langs Estland (5-0). De 34-jarige Messi komt daarmee op 86 goals in 162 interlands.

Feyenoord-verdediger Marcos Senesi maakte als invaller zijn debuut voor Argentinië. Hij kwam in het veld voor Ajacied Lisandro Martínez.

Lionel Messi maakte er liefst vijf voor Argentinië

Zwitserland leek tegen Portugal nog op voorsprong te komen in Lissabon, maar een doelpunt van Benfica-spits Haris Seferovic werd afgekeurd door de VAR omdat een ploeggenoot hands maakte. Kort daarna scoorde William Carvalho uit de rebound na een vrije trap van Ronaldo voor Portugal. Nog voor rust schoot Ronaldo zelf tweemaal raak.

Hattrick blijft maar net uit

Eigenlijk had hij zijn elfde hattrick in het shirt van de nationale ploeg moeten maken, maar een intikker ging net naast. Na rust schoot Ronaldo wel raak, maar werd zijn doelpunt afgekeurd wegens buitenspel. De 4-0 kwam op naam van verdediger João Cancelo, die bij een vlotte aanval de Zwitserse doelman Gregor Kobel kon omspelen.

In de slotfase leek Ronaldo toch nog zijn hattrick te maken. Hij stond klaar om een strafschop te nemen, maar de VAR had gezien dat de overtreding net buiten het strafschopgebied werd gemaakt. Het werd daardoor een vrije trap, die Ronaldo richting de kruising vuurde, maar doelman Kobel redde met de vingertoppen.

Spelers met meeste interlandgoals

Cristiano Ronaldo (Portugal) 117 (+2)
Ali Daei (Iran) 109
Mokhtar Dahari (Maleisië) 89
Lionel Messi (Argentinië) 86 (+5)
Ferenc Puskas (Hongarije/Spanje) 84

In september vorig jaar werd Ronaldo internationaal topscorer aller tijden door de Iraniër Ali Daei (109 goals) uit de geschiedenisboeken te schieten.

Gavi jongste doelpuntenmaker ooit voor Spanje

De Spanjaard Gavi maakte zijn eerste interlanddoelpunt in de Nations League tegen Tsjechië (2-2). Die treffer was bijzonder, want met 17 jaar en 304 dagen is hij de jongste doelpuntenmaker ooit voor zijn land. Hij neemt het record over van zijn Barcelona-ploeggenoot Ansu Fati, die in 2020 17 jaar en 311 dagen oud was bij zijn eerste goal.

Tsjechië en Portugal gaan met ieder vier punten aan kop in Nations League-groep A. Spanje volgt met twee punten.

Een niveautje lager, in divisie B, boekte Noorwegen een 2-1 zege op buurland Zweden. Erling Haaland was met twee treffers de matchwinner. De aanwinst van Manchester City benutte eerst een erg gemakkelijk gegeven strafschop en scoorde na rust met een diagonale schuiver.