Artist inpression van hoe het radarstation in Herwijnen eruit zou kunnen zien
NOS NieuwsAangepast

Radarstation Defensie tegen zin van inwoners toch naar Herwijnen

Defensie wil het nieuwe radarstation voor de bescherming van het luchtruim toch in Herwijnen plaatsen. Dat is tegen de zin van de inwoners, die bang zijn ziek te worden van de straling. Ook de Tweede Kamer wilde een andere locatie, en een half jaar geleden leek die ook gevonden te zijn. Maar de ministerraad vindt Herwijnen uiteindelijk toch de meest geschikte locatie.

Het was een moeilijk besluit, zei staatssecretaris Van der Maat na afloop van de kabinetsvergadering. Hij is vanmorgen naar Herwijnen toe gegaan en het besluit werd daar niet met applaus ontvangen. "Maar ik heb uitgelegd dat geen nieuw radarstation bouwen niet kan, ons luchtruim is op dit moment onvoldoende in zicht."

De ministerraad heeft voor Herwijnen gekozen omdat hier geen grote plannen voor het plaatsen van bijvoorbeeld windmolenparken of nieuwbouwwoningen liggen en er snel met de bouw kan worden begonnen. Het is de bedoeling dat het nieuwe radarstation over vier jaar af is.

Verouderd

Er is al jaren gedoe over het nieuwe radarstation. Het station in Nieuw-Milligen moet worden vervangen, omdat het verouderd is en de apparatuur geregeld uitvalt. Het ministerie van Defensie wees het Gelderse Herwijnen aan als nieuwe locatie.

Maar de inwoners hebben zich steeds verzet. Zij vrezen voor gezondheidsproblemen door langdurige blootstelling aan straling. Er staan in het dorp al radars voor de scheepvaart en een radar van het KNMI, die ook straling afgeven. Als daar nog een defensiestation bij komt, zou dat te veel worden.

Volgens de Gezondheidsraad is het verband tussen de straling van radarstations en ziektes niet aangetoond, maar ook niet uit te sluiten. De Tweede Kamer vroeg Defensie daarom om op zoek te gaan naar alternatieve locaties.

Meer plekken bekeken

Het ministerie liet in oktober weten dat er meerdere locaties zijn die potentieel geschikt waren. In welke gemeenten die plekken lagen, werd niet bekendgemaakt. Volgens de staatssecretaris waren er uiteindelijk vier locaties over, maar kan er in Herwijnen het snelst begonnen worden. Uit nieuw onderzoek zou bovendien blijken dat de straling van de verschillende radars bij elkaar binnen de perken blijft.

Er is nog een tweede radarstation voor de bescherming van het luchtruim in het Friese Wier, die voor geluidsoverlast zorgt. Daar wordt nu een koepel omheen gebouwd. De radar in Herwijnen krijgt een soortgelijke koepel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl