Franse rechtsback voorkomt derde EK-titel op rij voor Oranje onder 17

Oranje onder 17 ten onder in EK-finale tegen Frankrijk

De voetballers van Oranje onder 17 zijn er niet in geslaagd voor de derde keer op rij het Europees Kampioenschap te winnen. In Israël was Frankrijk in de finale met 2-1 te sterk.

Rechtsback Sael Kumbedi, die tot de finale nog nooit had gescoord voor Frankrijk onder 17, wist twee keer het net te vinden.

Oranje, dat in de derde groepswedstrijd al met 3-1 had gewonnen van de Fransen, kwam in de beginfase van de wedstrijd tot twee keer toe heel goed weg. Spits en aanvoerder bij de Fransen, Mathys Tel, mikte in de derde minuut een vrije trap op de paal. Vijf minuten later raakte aanvaller Tom Saettel van afstand ook het aluminium.

Hoewel Frankrijk dus twee keer de paal raakte, wisten beide ploegen in de eerste helft niet één keer een schot tussen de palen te lossen.

Amper twee minuten in de tweede helft lukte het Oranje wel en meteen was het raak. Na een fraaie lange pass van Silvano Vos (Ajax) nam Feyenoorder Jaden Slory de bal aan op zijn borst, om hem vervolgens knap over de uitkomende keeper heen te tillen (1-0).

Jaden Slory viert de openingstreffer van Oranje

Frankrijk bleef met z'n razendsnelle aanvallers gevaarlijk en Oranje-keeper Tristan Kuijsten (AZ) moest meerdere keren handelend optreden. In de 58ste minuut moest hij echter het antwoord verschuldigd blijven op een schot van Sael Kumbedi. De rechtsback kreeg de bal op de rechterflank, dribbelde naar binnen en haalde uit met zijn linker (1-1).

Frankrijk dendert door

Amper twee minuten later was Kumbedi nogmaals trefzeker. Kuijsten wist een schot van Tel nog net te keren, maar de geheel vrijstaande back van Le Havre kon de bal simpel in het lege doel werken (1-2).

Op jacht naar de gelijkmaker verkaste centrale verdediger Dean Huijsen (Juventus) in de slotfase naar de voorhoede. Het lukte hem ook om te scoren, maar daarbij stond hij net een halve meter buitenspel. In het vervolg wist Nederland geen vuist meer te maken.

Geen EK-hattrick

Door de nederlaag in de finale slaagde Oranje niet in de opzet om het toernooi drie keer op rij te winnen. In 2018 versloeg Oranje, met spelers als Brian Brobbey, Mohamed Ihattaren en Ryan Gravenberch, in de finale Italië na strafschoppen.

Een jaar later trad Nederland aan met onder meer Naoufal Bannis, Devyne Rensch en wederom Brobbey. Ook dit keer werd Italië in de finale verslagen (4-2).