NOS NieuwsAangepast

Verhagen wil verbod op "WhatsApp-heffing"

Het had de nieuwe bron van inkomsten moeten worden voor KPN: klanten die een extra abonnement afsluiten om gebruik te kunnen maken van mobiele diensten als WhatsApp en Skype. Het plan leidde tot veel verzet bij klanten, de Tweede Kamer was tegen en nu wil ook minister Verhagen van Economische Zaken een verbod op zo'n extra heffing.

Volgens Verhagen wil hij het niet voor providers onmogelijk maken om geld te verdienen aan diensten die ze verlenen. "Maar als je daardoor een bepaalde applicatie niet mag of kunt gebruiken, dan gaat dat te ver. Dus op dat punt zullen we de wet aanpassen", aldus de minister. Hij komt binnen enkele weken met een voorstel voor het veranderen van de Telecomwet om "vrije toegang tot het internet te garanderen".

KPN zegt in een reactie nog niet te kunnen inschatten wat de gevolgen van Verhagens besluit zijn.

Explosieve smartphone-groei

Het aantal smartphones neemt in Nederland in rap tempo toe en dus kunnen steeds meer mensen gebruik maken van apps als WhatsApp en Skype. Met die apps kunnen gebruikers onderling gratis berichten naar elkaar sturen en gratis met elkaar bellen. Het is een doorn in het oog van de telecomproviders, die inkomsten mislopen omdat klanten hierdoor steeds minder hun bel- en sms-bundels gebruiken. KPN is de enige (of eerste, afhankelijk van hoe je ernaar kijkt) telecomprovider die heeft aangekondigd extra geld te vragen voor het gebruik van sommige apps. Vodafone en T-Mobile hebben niet uitgesloten in de toekomst hetzelfde te doen.

Deep Packet Inspection

Het plan van KPN leidde tot een storm van kritiek, zeker toen bleek dat KPN de omstreden technologie Deep Packet Inspection (DPI) inzet om te achterhalen welke klanten Skypen en WhatsAppen. KPN kan met DPI meer dan alleen het aantal WhatsApp-berichten tellen dat je hebt verstuurd: met de technologie kan tot in detail het dataverkeer worden geanalyseerd en kunnen zelfs e-mails en tekstberichten van klanten worden gelezen. KPN heeft altijd ontkend dat het bedrijf daadwerkelijk de inhoud van berichten leest.

Concurrent Vodafone zei in een reactie dat het bedrijf zelf ook DPI gebruikt en dat de industrie dat "al jaren" doet om te analyseren hoe klanten het internet gebruiken, zodat de kwaliteit van het netwerk geoptimaliseerd kan worden.

Telecomwaakhond OPTA gaat onderzoek doen naar het gebruik van DPI door telecomproviders.

Door Rachid.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl