Fortuna stunt dankzij doelpunten Flemming met zege bij subtopper Twente

Bekijk hier de samenvatting van FC Twente - Fortuna Sittard

In de spannende strijd tegen degradatie in de eredivisie heeft Fortuna Sittard verrassend drie punten gepakt bij nummer vier FC Twente. Clubtopscorer Zian Flemming maakte zijn tiende en elfde doelpunt van het seizoen en leidde zijn team naar een 2-1 overwinning.

Door de winst is Fortuna weer een stap dichter bij lijfsbehoud. FC Twente leed zijn eerste nederlaag in tien wedstrijden en zag de derde plaats verder uit zicht raken.

De stand in de eredivisie per 7 mei

Twente drukte Fortuna ver achteruit, maar de Limburgers weerden zich kranig en schuwden de strijd niet. Én Fortuna had Flemming. De man in vorm opende de score in de 25ste minuut. Hij schoot een voorzet van Ivo Pinto van rechts, nog aangeraakt door Paul Gladon, met links knap in de kruising. Twente had in Václav Cerný zijn gevaarlijkste aanvaller. De Tsjech stond voor het eerst sinds 14 januari 2021, 478 dagen geleden, in de basis.

Eerst de lat, dan een goal voor Van Wolfswinkel

Cerný, die hersteld van zijn knieblessure dit seizoen al vijftien keer inviel, bediende Ricky van Wolfswinkel bij de tweede paal, maar de spits gleed de bal op de lat. Daarna had Cerný zijn vizier niet op scherp staan. Hij schoot voorlangs.

Een fraaie Twente-aanval vormde de inleiding tot de gelijkmaker. Ramiz Zerrouki gaf voor en Van Wolfswinkel schoot zijn zestiende goal van het seizoen binnen. Het antwoord van Fortuna kwam snel, nog voor rust. Weer was het Flemming die scoorde. Hij schoot een vrije trap over de muur tegen de touwen.

• ANP
    Twente-aanvoerder Pröpper pept het publiek op na de 1-1
  • ANP
    Flemming viert de 0-1

Met elf goals is Flemming nog één doelpunt verwijderd van zijn totaal van vorig seizoen. Hij werd de eerste Fortuna-speler sinds Ronald Hamming in 1997/1998 (20) en 1998/1999 (14) die in opeenvolgende eredivisieseizoenen minimaal tien keer het net vond. Clubiconen Arthur Hoyer en Sigi Lens deden hetzelfde.

Twente gaf na rust vol gas maar Cerný (lat), Robin Pröpper, Joshua Brenet en Dimitrios Limnios misten. Fortuna deed er alles aan om het tempo te drukken. Dat leverde een afzichtelijk schouwspel, maar ook drie punten op.

De volgende wedstrijd woensdag thuis tegen Vitesse moet Vitesse het zonder Mats Seuntjens, Deroy Duarte én Flemming doen. De drie stonden op scherp en kregen een gele kaart.