Niet alleen Catalaanse politici, ook Spaanse premier slachtoffer spyware
De Spaanse premier Sánchez en minister Robles van Defensie zijn vorig jaar getroffen door een spionageaanval. Hun telefoons zijn in mei en april besmet met Pegasus-spyware, heeft presidentieel minister Félix Bolaños bekendgemaakt in een persconferentie. Bij de hack zijn volgens hem aanzienlijke hoeveelheden gegevens onderschept.
Justitie onderzoekt de zaak, die volgens Bolaños zonder twijfel "onwettig en ongeoorloofd" is. Wie er volgens Spanje achter de hack zit, maakte hij niet duidelijk. Wel sprak hij van "externe" acties, "uitgevoerd door niet-officiële instanties en zonder toestemming van de staat".
Het nieuws over de spionageaanval komt op het moment dat in Spanje veel te doen is over de omstreden Pegasus-software, waarbij juist met de beschuldigende vinger naar de Spaanse regering wordt gewezen. Twee weken geleden brachten onderzoekers van The Citizen Lab van de Universiteit van Toronto naar buiten dat zeker 63 betrokkenen bij de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging doelwit zijn geweest van die software.
'Niets te verbergen'
Het gaat onder meer om prominente Catalaanse politici en andere voorvechters van de onafhankelijkheid van de Spaanse regio. Zij zouden tussen 2017 en 2020 in de gaten zijn gehouden via Pegasus. Volgens de onderzoekers van The Citizen Lab zijn er veel aanwijzingen dat de Spaanse regering achter die aanvallen zat. Het ministerie van Defensie ontkent de aantijgingen. Minister Bolaños zei gisteren nog dat de autoriteiten "niets te verbergen hebben".
Zowel de inlichtingendienst als de mensenrechtenombudsman van Spanje gaat onderzoek doen naar de kwestie.
Pegasus is het kroonjuweel van de NSO Group, een Israëlisch bedrijf dat zich specialiseert in digitale spionage. De onderneming verkoopt software waarmee politie- en inlichtingendiensten kunnen inbreken op telefoons, laptops en andere apparaten.
In deze video legt NOS op 3 uit hoe de software werkt en waarvoor Pegasus wordt gebruikt:
Veiligheidsdiensten kunnen met Pegasus-software telefoongesprekken en berichten onderscheppen, maar een telefoon ook als afluisterapparaat gebruiken.
Vorig jaar bleek al dat daarbij soms ook journalisten en mensenrechtenactivisten worden afgeluisterd. NSO Group stelt zelf dat het geen software aan dubieuze regimes levert, maar organisaties als Amnesty International trekken die belofte in twijfel.