FC Utrecht maakt met zege op NEC einde aan zwakke serie

Bekijk hier de samenvatting van FC Utrecht - NEC

FC Utrecht heeft zijn eerste zege geboekt onder interim-trainer Ricky Kruys. Na twee gelijke spelen en een nederlaag in blessuretijd tegen Feyenoord, werd vrijdagavond NEC in de Galgenwaard met 1-0 verslagen.

Het was een overwinning op wilskracht, want beide ploegen speelden bepaald geen oogstrelend voetbal. Het winnende doelpunt viel een kwartier voor tijd uit een scrimmage en werd gemaakt door Anastasios Douvikas.

Door de moeizame thuiszege is Utrecht met nog drie duels te spelen hard op weg om zich te plaatsen voor de play-offs om Europees voetbal. NEC staat voorlopig tiende en ziet zijn stiekeme Europese droom weer wat vervagen.

Douvikas glijdt de 1-0 binnen bij een scrimmage.

Beide ploegen begonnen met weinig zelfvertrouwen aan het duel en dat was op het veld duidelijk te zien. FC Utrecht won slechts één van zijn laatste negen duels, NEC deed het met één zege in de laatste acht duels amper beter. Het spel was van beide kanten stroperig en rommelig, al hielp de matige grasmat in Stadion Galgenwaard ook niet mee.

Debuut Shein

Zonder groots te spelen was Utrecht. met de 18-jarige debutant Rocco Robert Shein op het middenveld, lange tijd de bovenliggende ploeg. Goede kansen waren echter niet aan Anastasios Douvikas (kopbal van dichtbij gekeerd door NEC-doelman Mattijs Branderhorst), Djevencio van der Kust (rollertje in de handen van Branderhorst) en Willem Janssen (kopbal van de lijn gehaald door verdediger Iván Márquez.

NEC wist alleen in de laatste vijf minuten van de eerste helft wat gevaar te stichten. De beste mogelijkheid was er voor Mikkel Duelund, maar zijn afstandsschot werd uit de hoek gedoken door Utrecht-keeper Fabian de Keijzer.

De stand per 29 april in de eredivisie.

Na rust meldde NEC zich wat veelvuldiger op de Utrechtse helft en dat resulteerde in een kans voor Jonathan Okita, die vanuit een moeilijke hoek nipt voorlangs schoot. Maar buiten dat moment grossierden beide ploegen in balverlies en was er sprake van creatieve armoede.

Beslissing valt uit standaardsituatie

Het was dan ook niet verwonderlijk dat de beslissing viel uit een standaardsituatie. Bij een Utrechte hoekschop ontstond een scrimmage en Douvikas gleed de bal van dichtbij in het doel: 1-0.

Utrecht ging daarna op zoek naar meer, maar Quinten Timber en Pontus Almqvist hadden geen geluk in de afronding. In de allerlaatste seconden werd het bijna nog 1-1, maar een kopbal van Okita werd door De Keijzer uit de hoek gedoken.