NOS NieuwsAangepast

Verstandelijk beperkte man geëxecuteerd in Singapore

Ondanks internationale druk is in Singapore een man met een verstandelijke beperking geëxecuteerd. De Maleisische Nagaenthran Dharmalingam zat sinds 2010 in een dodencel vanwege het smokkelen van heroïne van Maleisië naar Singapore. Het vonnis werd eind maart bekrachtigd.

Op een hoorzitting werd geconstateerd dat de man een IQ heeft van 69. De aanhangers en advocaten van de man betoogden dat het executeren van mensen met een verstandelijke beperking verboden is volgens internationale wetgeving.

Maar daar had de Singaporese justitie geen boodschap aan: iedereen die meer dan 15 gram drugs bij zich draagt kan de doodstraf krijgen in Singapore. Dharmalingam smokkelde 45 gram heroïne.

Pleidooi verworpen

De rechtbank verwierp tevens een last-minute-pleidooi van Dharmalingam en zijn moeder. Volgens hen was de opgelegde doodstraf ongrondwettig omdat de rechter in zijn hoger beroep ook de procureur-generaal was bij de veroordeling van Nagaenthran in 2010. Er zou daarom sprake zijn van belangenverstrengeling.

De zaak kreeg wereldwijd aandacht. Zo riep de premier van Maleisië op om het doodvonnis om te zetten in levenslang. Miljardair en oprichter van de Virgin Group Richard Branson deed eenzelfde oproep.

De actiegroep Reprieve, die strijd voert tegen de doodstraf, schrijft dat Dharmalingam "de geschiedenis zal ingaan als slachtoffer van een tragische gerechtelijke dwaling". "Het ophangen van een man met een verstandelijke beperking omdat hij werd gedwongen minder dan drie eetlepels diamorfine mee te nemen, is niet te rechtvaardigen en is een schaamteloze schending van internationale wetten."

Dharmalingam heeft zijn laatste dagen in een isoleercel doorgebracht en moest toestemming van de rechtbank krijgen om bij zijn executie de handen van zijn familieleden te mogen vasthouden, schrijft de organisatie. "Onze gedachten zijn bij zijn familie, die altijd voor hem heeft gevochten; hun leed is onvoorstelbaar."

Volgens de organisatie komt in Singapore steeds meer verzet tegen de doodstraf. Maandag demonstreerden een paar honderd mensen in een parkje in het centrum, de enige plek in de stadstaat waar mensen mogen samenkomen.

  • EPA
    Een demonstratie in Singapore tegen de opgelegde doodstraf
  • EPA
    Een demonstratie in Singapore tegen de opgelegde doodstraf
  • EPA
    Een demonstratie in Singapore tegen de opgelegde doodstraf
  • EPA
    Een demonstratie in Singapore tegen de opgelegde doodstraf

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl