Beelden van ondergelopen dorpen vanuit een helikopter gemaakt
NOS Nieuws

Huizen Brokopondo onder water door extreme regenval in Suriname

Door aanhoudende regenval in Suriname zijn dorpen in de regio Brokopondo onder water gelopen. Huizen staan soms tot aan het dak onder water. Het Surinaamse Rode Kruis heeft de situatie als een ramp bestempeld. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen.

De overstromingen zijn het gevolg van het openen van de spuikleppen van de Brokopondo Krachtcentrale. De eigenaar Staatsolie heeft dat gedaan omdat het stuwmeer anders overloopt vanwege de extreme hoeveelheid regen: in maart zou vijf keer meer regen zijn gevallen dan normaal.

Door de opening van de spuikleppen komt het water in de Surinamerivier terecht. De overstroomde dorpen liggen aan de oevers van die rivier.

Als de dam overstroomt en bezwijkt, zijn de gevolgen voor Suriname groot. De waterkrachtcentrale leverde vorig jaar 80 procent van alle stroom in het land. Volgens Staatsolie verkeert de dam overigens in topconditie.

Vakantiepark dicht

Het Berg en Dal-vakantieoord in Brokopondo is al anderhalve week gesloten omdat grote delen compleet blank staan. In het 'Adventure Center' komt het water tot aan het dak. Scholen in de omgeving blijven voorlopig dicht vanwege het hoge water, meldt Waterkant.net.

De Communicatie Dienst Suriname maakte dit beeld vanuit een helikopter waarin de president zat:

Beelden van het deels ondergelopen dorp Victoria

Onder de getroffen dorpen zijn Brokopondo centrum, Klaaskreek en Balingsoela. Inwoners zijn boos op Staatsolie omdat ze verrast zijn door de grote hoeveelheid water, zegt districtsraadslid Norbi Majoko tegen de Suriname Herald.

Sommige inwoners hebben het vermoeden dat Staatsolie niet op tijd handelde om te voorkomen dat grote hoeveelheden water geloosd moesten worden. Toch is er ook begrip voor het besluit om de spuikleppen open te zetten. Een aantal inwoners zeggen tegen de Suriname Herald te beseffen dat anders andere delen van Suriname kunnen onderlopen.

Staatsolie zegt de zorgen van de bewoners serieus te nemen. Het bedrijf doet er naar eigen zeggen alles aan om de wateroverlast te beperken. Als de regenval afneemt, zal het spuien ook afnemen, waarna het water in de dorpen weer zakt.

Voorlopig zijn de dorpen niet van de overlast af. De droge tijd in Suriname loopt op zijn einde, waarna de regentijd begint. Verwacht wordt dat tot en met augustus water geloosd wordt. Hierdoor kan de situatie nog verergeren.

Het Rode Kruis in Suriname voert sinds afgelopen weekend gesprekken met de overheid over hulp aan getroffen inwoners. In navolging van de wateroverlast wil het Rode Kruis bekijken hoe inwoners van Brokopondo weerbaarder kunnen worden bij een nieuwe waterramp. "Bereid gemeenschappen voor op risico's, waardoor zij in staat zijn zich te behelpen, eventueel in afwachting van hulp", zegt de rampenbeheerser van de hulporganisatie tegen De Ware Tijd.

Een goed beeld van de regenval is er niet doordat er weinig meetstations zijn in Suriname. Hierdoor is het lastig te voorspellen wanneer wateroverlast dreigt, en kan Staatsolie daar niet op anticiperen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl