Arno Hintjens in 2014 op Breda Barst
NOS Nieuws

Belgische rockster Arno Hintjens overleden

De Belgische rocklegende Arno Hintjens (72) is overleden. De stem achter de hits Oh la la la en Putain putain leed al enige jaren aan kanker.

De in Oostende geboren Hintjens groeide op met de muziek van blues-, rock- en popartiesten als Sonny Boy Williamson, Elvis Presley, James Brown en The Kinks. In 1972 richtte hij zijn eerste bandje op. Bekendheid kreeg hij vooral als zanger van het in 1980 opgerichte T.C. Matic.

T.C. Matic met 'Oh la la la':

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De band produceerde vier albums en maakte veel indruk met zijn energieke optredens. Wie de 'orkaan' Hintjens op het podium tekeer zag gaan, vergat dat niet gauw meer.

Toen de groep in 1986 uiteenviel, ging Hintjens solo verder. Ook daarin was hij, vooral in eigen land, uiterst succesvol. VRT Nieuws noemt hem "de grondlegger van de Belpop" die tal van artiesten heeft beïnvloed, onder wie Stromae.

Erkenning was er ook van officiële zijde. In 2019 kreeg hij de Lifetime Achievement Award van de Vlaamse muziekindustrie, in 2002 kreeg hij in Frankrijk de onderscheiding van Ridder in de Kunsten en Letteren. Vorige maand nog ontving hij de Belgische onderscheiding Officier in de Kroonorde.

Behalve muzikant was Hintjens ook acteur. Dat leverde hem, eveneens vorige maand, de carrièreprijs op van het filmfestival van Oostende.

Hintjens werkte ook in zijn laatste maanden nog aan een nieuw album. Dat wordt postuum uitgebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl