NOS NieuwsAangepast

Arrestaties voor grote cocaïnevangst, politie vindt 3 miljoen cash

Bij een internationale politieactie zijn zeventien verdachten opgepakt voor megatransporten van in totaal zeker 23.000 kilo cocaïne. Onder de verdachten zijn drie Nederlanders.

De politie viel tegelijkertijd een groot aantal huizen en panden binnen in Nederland, Duitsland, België, Spanje en Paraguay. In Nederland waren er op acht locaties invallen, heeft de politie bekendgemaakt.

In een huis in Schiedam vonden agenten drie miljoen euro contant geld. Verder nam de politie drie woningen in beslag, waaronder een miljoenenvilla in Spanje. De drie Nederlandse verdachten zijn tussen de 26 en 29 jaar oud en komen uit Den Bosch en Schiedam.

De politie gaf deze beelden vrij van een inval:

Politiebeelden van inval bij verdachten drugssmokkel

Het onderzoek begon na de vondst van 16.000 kilo cocaïne in de haven van Hamburg in februari vorig jaar. De drugs zaten verstopt in drie containers met blikken plamuur uit Paraguay.

Daarna kreeg de politie zicht op een transport dat nog onderweg was naar Antwerpen. In deze haven onderschepte de douane anderhalve week later nog eens 7000 kilo cocaïne. De totale waarde van de drugs was 600 miljoen euro.

Na de twee vangsten werd al een 28-jarige man uit Vlaardingen aangehouden. Zijn naam stond op de vrachtbrieven bij de containers. Hij is inmiddels veroordeeld tot 4,5 jaar cel.

Logistiek

Vervolgens is de politie verder gaan graven in de miljoenen berichten van de gekraakte dienst Sky ECC. Criminelen gebruikten deze berichtenservice om versleuteld te communiceren. Uiteindelijk lukte het om ook andere betrokkenen te identificeren.

Volgens de politie zijn niet alleen de vermoedelijke organisatoren van de drugstransporten aangehouden, maar ook investeerders en mensen die hielpen met de logistieke kant van de smokkel.

De groep maakte volgens de politie gebruik van gekloonde containers, zodat het leek alsof er goederen werden vervoerd van bonafide bedrijven. Zo probeerden de verdachten transporteurs, expediteurs en de douane om de tuin te leiden.

Dubai

Het Openbaar Ministerie in België linkt dezelfde groep aan de vondst van nog eens 11.000 kilo coke in april 2021. Dat was een recordvangst in de Antwerpse haven. Ook deze drugs zaten verstopt in een container uit Paraguay.

Net als bij de andere transporten, werd de naam van een bestaande firma misbruikt om drugs te smokkelen. Om extra verwarring te creëren werd onderweg de bestemming nog veranderd.

De opdrachtgevers voor de drugssmokkel verblijven volgens het Belgische OM mogelijk in Dubai. De Gazet van Antwerpen schrijft dat de vermeende Antwerpse drugsbaron Othman el B. achter de transporten zou zitten.

Volgens de Duitse politie is ook in Dubai een arrestatie verricht. Daar werd een 39-jarige man uit Hannover opgepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl