Opvang voor asielzoekers uit Ter Apel in Sportpaleis Alkmaar
NOS Nieuws

Ook in Alkmaar tijdelijk plek voor asielzoekers uit Ter Apel

Alkmaar heeft zich als vierde gemeente gemeld voor de opvang van asielzoekers uit Ter Apel. Sportpaleis Alkmaar biedt de komende zeven dagen aan maximaal 150 mensen uit Ter Apel een verblijfplaats. Gisteren werd al bekend dat Amsterdam, Oss en Nijmegen asielzoekers gaan opvangen.

De gemeente Alkmaar en de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord hebben de tijdelijke opvang beschikbaar gesteld op verzoek van staatssecretaris Van der Burg van Justitie en Veiligheid.

Er was acuut opvang nodig voor ruim 300 asielzoekers, omdat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gestart is met het afbreken van de paviljoens van de nachtopvang in Ter Apel. Vanwege die noodsituatie heeft Alkmaar besloten de plekken beschikbaar te stellen.

Deze asielzoekers kwamen vandaag aan in Oss:

'Het was heel zwaar in Ter Apel, we zaten daar in tenten'

Sportpaleis Alkmaar diende de afgelopen weken als doorstroomlocatie voor gevluchte Oekraïners. Daar is nu tijdelijk ook ruimte voor de opvang van asielzoekers uit Ter Apel. De eerste vijftig asielzoekers arriveren vanavond, de komende dagen komen er per dag vijftig mensen bij.

Ook in Amsterdam kunnen de asielzoekers uit Ter Apel maar een paar dagen blijven. In Oss kunnen de opgevangen mensen waarschijnlijk langer blijven. Hier worden de asielzoekers opgevangen in het Belastingkantoor. Op de bovenste twee verdiepingen verbleven al vluchtelingen uit Oekraïne. De rest van het gebouw is gisteravond in allerijl gereed gemaakt. Om 23.30 uur was er voor iedereen een slaapplek, tot die tijd werden ze opgevangen in het restaurant van het gemeentehuis.

Afghanen blijven in Zoutkamp

Vandaag is ook bekend gemaakt dat 450 evacués uit Afghanistan in de Willem Lodewijk van Nassau Kazerne bij Zoutkamp mogen blijven. Afspraak was dat zij hier tot 1 mei opgevangen konden worden. Nu mogen ze tot 1 september blijven.

De Afghaanse vluchtelingen kwamen daar in augustus vorig jaar, omdat het voor hen te gevaarlijk werd in hun eigen land na de machtsovername van de Taliban. Eigenlijk was het de bedoeling dat ze een maand in de kazerne in Zoutkamp zouden worden opgevangen. Deze periode is inmiddels meermalen verlengd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl